Het stadsbestuur hielp ook dit jaar weer mee om de stad na 3 oktober op te ruimen (Foto: Twitter Yvonne van Delft).

'Organiseer daags na 3 oktober een grote Leidse schoonmaakdag '

Wijkvereniging Maredorp-de Camp pleit voor een grote Leidse schoonmaakdag op 4 oktober met een speciale rol voor de 3 October Vereeniging. “Dat betekent jacqueten uit, hoge hoeden af en gewoon gele hesjes aan”, zegt wijkvoorzitter Arthur Elias, “en dan gewapend met grijpstok en vuilniszak helpen de stad snel weer op orde te brengen.”

Ieder jaar is het de wijkvereniging weer een doorn in het oog. De grote hoeveelheid rommel die de vele 3-oktobervierders hebben achtergelaten. “Ik laat hier de vraag maar liggen waarom feestvierders hun rommel zo graag op straat, in bloembakken, boomspiegels en de gracht willen achterlaten en niet deponeren in de daar voor bestemde bakken en prullenmanden”, zegt Elias. “Het schijnt nu eenmaal ook bij het vieren van Leidens Ontzet te horen.”

De meeste rommel wordt door de gemeente opgeruimd, met wat hulp van enkele wethouders en raadsleden. Daarnaast viste de Grachtwacht dit jaar meer dan duizend blikjes uit het water. En ook andere vuilprikkers dragen een steentje bij. “Maar dit helse karwei kunnen zij niet alleen”, vindt de wijkvoorzitter die daarom een Leidse schoonmaakdag in het leven wil roepen.

Het initiatief moet volgens voorzitter Elias bij de 3 October Vereeniging  liggen. “Ik ben van mening dat de organisator van het Feest der Feesten in deze ook een verantwoordelijkheid heeft. Ze blijken immers in staat alles rond 3 oktober te kunnen organiseren. Het zou de 3 October Vereeniging sieren als zij deze handschoen oppakt en daartoe het initiatief neemt.”

Fantastisch
Rik Kamps, voorzitter van de 3 October Vereeniging, zegt nog geen contact te hebben gehad met de wijkvereniging. Over het idee wil hij best meedenken, al benadrukt hij dat het niet past in de huidige rolverdeling. “De vereniging organiseert, de gemeente faciliteert. Onder dat faciliteren valt het schoonmaken op de dag erna. Dat doet de gemeente fantastisch en dat gaan wij niet van ze overnemen. Bovendien hebben we daar de mensen niet voor, wij zijn een vrijwilligersorganisatie.”

 

Leiden Leidens Ontzet 2022


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×