Op Leiden Centraal delen vrijwilligers van de Oogvereniging en Platform Gehandicapten Leiden balpennen met banners uit aan voorbijgangers. (Foto: Gerry van Bakel).

Dag van de Witte Stok: 'Geef ons de ruimte en behandel ons als gelijke'

Het overkomt Kirsten Veldhoen wel eens dat ze half op iemands’ schoot belandt in de trein of dat iemand voordringt bij de incheckpoortjes. Gebruik maken van het openbaar vervoer is niet altijd makkelijk. Maar als blinde of slechtziende heb je geen keus. Zelf fietsen of autorijden gaat niet. Daarom vraagt de Oogvereniging aandacht voor verkeersveiligheid.

Op Leiden Centraal delen Kirsten Veldhoen en Rik Wouters van de afdeling Zuid-Holland van de Oogvereniging op de Internationale ‘Dag van de Witte Stok’ balpennen uit aan voorbijgangers. In de balpen zit een uitrolbaar bannertje met de belangrijkste punten om verkeersdeelname voor mensen met een visuele beperking veiliger en aangenamer te maken.

“Geef mensen de ruimte”, zegt Veldhoen. “En als je ziet dat iemand moeite lijkt te hebben met het vinden van zijn of haar weg, vráág dan of je iemand kan helpen. Maar liefst zonder die persoon aan te raken. Zodat je ook de kans krijgt om te zeggen dat je geen hulp hoeft, omdat je het zelf wil proberen. Behandel ons als gelijke.”

Op de Internationale Dag van de Witte Stok vragen blinden en slechtzienden aandacht voor hun positie in het verkeer, een reportage van verslaggeefster Gerry van Bakel.

Niet iedereen heeft deze zaterdagochtend tijd. Vooral mensen die naar het station toe lopen, hebben haast om hun trein te halen. Anderen zijn wel bereid tot een gesprek. De witte stok kennen ze wel, maar van deze dag op 15 oktober hebben de meesten nog nooit gehoord. “Wel goed dat er aandacht voor is”, zegt een vrouw, die verder het idee heeft dat het stationsplein aardig in orde is. “Volgens mij kun je hier nog niet vallen al zou je het willen.” Dat overkwam een paar minuten daarvoor overigens wel een man met een rollator.

Respect
Een andere vrouw vindt het plein juist een verschrikking. “Iedereen fietst door elkaar. Het is heel chaotisch, ik vind het zelf al geen doen.” Een andere voorbijganger ergert zich aan de fietsen die op de geribbelde stroken op de stoepen staan. “Je snapt toch wel waar die voor zijn.” Een jongen die met een groep vrienden op weg is naar Walibi pakt het kartonnen brilletje aan dat het grootste deel van je ogen afdekt. “Je ziet echt niets meer. Ik zou niet weten hoe je hiermee moet lopen. Respect voor die mensen.”

Oogcafé
Wie meer informatie wil over het werk van de Oogvereniging kan terecht op hun website. In Leiden is er elke eerste vrijdag van de maand een Oogcafé in het Huis van de Buurt in de Stevenshof. Eerstvolgende keer is vrijdag 4 november, aanvang 13.30 uur. Aanmelden via de website.

  • Balpen met banner met aanbevelingen.
    Balpen met banner met aanbevelingen.
  • Erik Olijerhoek (Platform Gehandicapten showt de testbril die voorbijgangers een idee geven wat slechtziendheid betekent.
    Erik Olijerhoek (Platform Gehandicapten showt de testbril die voorbijgangers een idee geven wat slechtziendheid betekent.
  • Rik Wouters met zijn hond River.
    Rik Wouters met zijn hond River.
  • Op de armleuning bij de trap staan aanwijzingen in braille.
    Op de armleuning bij de trap staan aanwijzingen in braille.
  • Kirsten Veldhoen met haar hond Pim op weg naar de trein.
    Kirsten Veldhoen met haar hond Pim op weg naar de trein.
Advertentie

Leiden Maatschappij Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×