Gijs van Dijk (Foto: PvdA).

PvdA schrapt sancties tegen Leids Kamerlid Gijs van Dijk

De beroepscommissie van de PvdA heeft de sancties vernietigd die het partijbestuur eerder dit jaar nam tegen het toenmalig PvdA Tweede Kamerlid Gijs van Dijk. Dat meldt het Leidse kamerlid via Twitter.

Het bestuur van de PvdA heeft volgens de beroepscommissie van de partij onzorgvuldig gehandeld. De commissie heeft ook kritiek op partijvoorzitter Esther-Mirjam Sent. Die heeft Van Dijk na de beschuldigingen geen mogelijkheid tot wederhoor geboden.

Van Dijk werd in februari van dit jaar beschuldigd van grensoverschrijdend gedrag en stapte daarom op als kamerlid. “In mijn persoonlijke leven ben ik in de relationele sfeer niet altijd eerlijk geweest. Mocht dat mensen pijn hebben gedaan, wil ik daarvoor mijn oprechte excuses aanbieden. Om het gestelde onafhankelijke onderzoek de ruimte te geven en de partij niet in de weg te zitten, trek ik mij terug uit mijn politieke functie”, zo verklaarde Van Dijk destijds. De beroepscommissie vindt dat het partijbestuur niet duidelijk heeft kunnen maken dat het gedrag van Van Dijk invloed heeft gehad op zijn politiek functioneren.

 

Terugkeer
Op basis van de bevindingen in het rapport besloot het bestuur van de PvdA dat Van Dijk vier jaar lang niet mocht terugkeren als Kamerlid voor de partij en ook geen andere functies binnen de partij mag bekleden. Die sancties zijn nu dus ongedaan gemaakt, waarmee de weg in theorie vrij is gemaakt voor zijn terugkeer. Dat lijkt echter niet waarschijnlijk.

Rechtszaak
In mei van dit jaar had Van Dijk al de kans om zijn zetel weer in te nemen toen Lilianne Ploumen opstapte als politiek leider van de PvdA en de Kamer verliet. Dat deed de Leidenaar toen niet. Zo’n gelegenheid doet zich binnenkort opnieuw voor als PvdA Tweede Kamerlid Khadija Arib vertrekt. Van Dijk verkeert echter op zeer gespannen voet met de leiding van de PvdA en zou zelfs een rechtszaak tegen de partij willen aanspannen vanwege ‘zeer schadelijke en onrechtmatige uitlatingen’ van partijvoorzitter Sent aan zijn adres.

Aangifte
Van Dijk meldt via Twitter wel blij te zijn om ‘eindelijk’ steun te voelen vanuit de partij. “Ik herken mij totaal in de door de commissie geconcludeerde onzorgvuldigheid in dit hele proces.” Van Dijk zegt verder aangifte te gaan doen tegen het externe onderzoeksbureau vanwege ‘procedurele nalatigheden’.

Leiden Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×