(Foto: Robbert Beurse).

Zoeterwoude gaat niet extra lenen: 'We moeten keuzes maken'

Het college van burgemeester en wethouders van Zoeterwoude heeft de begroting voor volgend jaar bekendgemaakt. ‘Daadkracht en voorzichtigheid’ vormen de rode draad. Enkele langlopende projecten worden eindelijk opgepakt.

Rondom Zoeterwoude lenen veel gemeenten de komende jaren extra bij om de plannen uit de begroting te kunnen betalen. Wethouder Paul Olthof maakt een andere keus: “Er wordt niet bijgeleend. We kunnen niet alles doen, dus moeten we keuzes maken. Met de raad is besproken dat we voorlopig wachten met de herontwikkeling van de Eendenkooi. Hierdoor is er wèl tijd en geld om de Bernardusschool, Sportpark Haasbroek en het dorpscentrum aan te pakken”, legt hij uit.

Dorpscentrum
De kern van Zoeterwoude-Dorp wordt het komende jaar in twee fasen aangepakt. “Eerst wordt het parkeerterrein bij de Loethe aangepast. Er komen meer plekken en ook een voetpad. Later gaan we met het Dorpsplein aan de slag. Of de stier blijft staan en of er weer een Chinees komt, daarover kan ik niets zeggen. Maar we willen in ieder geval niet dat het een woonplein wordt. Het blijft het dorpscentrum van Zoeterwoude waar inwoners voor hun boodschappen naartoe komen”, vertelt wethouder Mathieu Paardekooper.

Rijndijk
Ook de inrichting van de Hoge Rijndijk wordt onder handen genomen. Buurtbewoners klagen al jaren dat er veel te hard wordt gereden op de voormalige verbindingsweg tussen Leiden en Alphen aan de Rijn. Protesten laaiden op na een ongeval op de weg waarbij een motorrijder om het leven kwam. “Eindelijk mag ik wel zeggen. Na zoveel jaren voorbereiding en onderzoek wordt het nu echt aangepakt. We borduren voort op het ingezette pad van het vorige college, maar deze periode gaan we het aanpakken”, belooft Paardekooper. Wat er precies aangepast gaat worden maakt hij nog niet bekend. “Op 1 november is er een bewonersbijeenkomst waar we de plannen uit de doeken doen.”

Sportpark Haasbroek
Eerder dit jaar liet burgmeester Fred van Trigt weten een pas op de plaats te maken met de herinrichting van Sportpark Haasbroek. Mede omdat de gemeente geen projectleider kon vinden. “Dit is een ongelofelijk belangrijk dossier dat ik samen met wethouder Paardekooper oppak. We willen echt proberen om tempo te maken. Sportplekken bundelen op een sportpark, inclusief een nieuwe Klaverhal, geeft een ontzettende kwaliteitsverbetering. En bovendien komt de huidige plek van de hal dan vrij om daar andere dingen te kunnen doen”, vertelt Van Trigt. Hij heeft er vertrouwen in dat een geschikte projectleider binnenkort gevonden wordt waarna in 2023 vervolgstappen in het project gezet kunnen worden.

Bernardusschool
De plannen voor de nieuwe Bernardusschool beginnen een definitieve vorm aan te nemen. “Bewoners zijn erg enthousiast en we willen graag zo snel mogelijk de eerste paal de grond in slaan”, deelt Van Trigt. Toch zorgen financiële tegenslagen voor vertraging. “Het leven is voor iedereen duurder geworden. Dit geldt ook voor de bouw. Het krediet dat we met elkaar afgesproken hadden, volstaat niet meer. Daarom vragen we donderdag aan de raad om extra geld. Als zij hiermee instemmen, kunnen we hier zo snel mogelijk verder mee.”

Donderdagavond wordt de begroting met de gemeenteraad besproken.

Wethouders Olthof en Paardekooper en burgemeester Fred van Trigt over de begroting van Zoeterwoude voor 2023.

Advertentie

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×