De kier van de brievenbus: één van de vaak vergeten 'hotspots' (Foto: Milieu Centraal)

Gas minderen: 'Vergeet de kierenjacht niet!'

Die gasrekening moet omlaag. En al denk je dat je er alles aan doet, soms vergeten we dingen die we eigenlijk al lang wisten. Vandaag: de kierenjacht. “Dit is het goede moment ervoor”, zegt de expert.

We vroegen aan energiecoach Alfons Ramb wat de meest onderschatte maatregel is waarmee je energierekening omlaag kan. En hij hoefde niet lang na te denken: de kierenjacht.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

Groen lintje
Alfons werkt al jaren als energieconsultant voor bedrijven en overheden. Tegelijk is hij actief bij coöperatie Energiek Leiden. Hij is daar de voorman van de energiecoaches, die als vrijwilliger bij mensen thuis langskomen om energiebesparende tips te geven. Vorige week kregen deze coaches nog een ‘groen lintje’ als eerbetoon aan hun nuttige werk.

Ramb is al veel tegengekomen. Slecht geïsoleerde huizen, huizen met enkel glas, verouderde cv-ketels. Hij geeft dan adviezen over wat er gedaan kan worden. Veel van die ingrepen kosten flink wat geld, en vaak heb je er een aannemer voor nodig. Maar gelukkig zijn er ook tips die weinig kosten en binnen een dag uit te voeren zijn. Sleutelstad noemde er afgelopen week al diverse.

Hotspots
Eén makkelijke tip hadden we nog niet genoemd. Volgens Alfons zien mensen die actie vaker over het hoofd. Dat is de kierenjacht. “Het is nu het begin van het stookseizoen. Dat is precies het goede moment om te checken of er nog tochtende kieren of naden te vinden zijn.”

Neem een moment dat het buiten fris is en waait. En loop dan je huis na op plekken waar de kou naar binnen komt. Dat kan je gewoon met je hand voelen, of met je gezicht, dat is nog gevoeliger. Je denkt vanzelf wel aan alle deuren en ramen. Maar Milieu Centraal noemt nog een paar hotspots: de brievenbus, de randen van het kruipluik en gaten waar leidingen het huis in komen. Bij ramen moet je bedenken dat er ook tocht tussen het kozijn en de muur door kan komen.

En het zegt ook niet alles als je al eerder tochtband of -strips heb aangebracht. “Die verdrogen na een paar jaar”, waarschuwt Alfons Raab. Dus doe die kierenjacht elk jaar nog eens over.

Naden
Bij het dichtmaken is het slim om een tweedeling te maken. Het makkelijkste zijn eigenlijk de kieren tussen vaste delen van je huis, dus tussen kozijn en muur of tussen muur en dak. Officieel heten dit naden. Typerend is dat ze niet bewegen en niet open en dicht hoeven.

Het maakt niet zo erg uit waarmee je die naden vult. Het materiaal hoeft niet mee te geven, als het maar de luchtstroom tegenhoudt en niet gauw verteert. Aan de buitenkant kan je met metselspecie werken, aan de binnenkant met kit. En als een kier te breed is voor kit, kan je hem eerst smaller maken met een latje. Vroeger werden hier ook touw of textielresten voor gebruikt.

Flexibel
Bij kieren tussen bewegende delen kan je kiezen uit een breed scala aan flexibele tochtbanden of -strips. Wat je nodig hebt, hangt af van de breedte van de kier en van het soort beweging.

Bij een brede kier kan een bol D- of O-profiel nodig zijn dat bij sluiting van het raam alle tocht tegenhoudt. Maar zit je aan de scharnierkant van een raam dan kan een dun V-profiel handig zijn: een lange flap met een vouw, die dicht geduwd wordt als het raam gesloten wordt.

Bij Milieu Centraal is een heel compleet overzicht te vinden van welk soort strip, band, borstel of kit je nodig hebt bij elk soort kier.

Tientjes
De meeste soorten tochtband kosten één of twee euro per meter. Voor een paar ramen of deuren ben je dus al gauw wat tientjes kwijt. En als je vier of vijf kamers hebt, dan geef je wel meer dan honderd euro uit.

Volgens Milieu Centraal bespaar je hiermee in een gemiddeld huis al gauw 5 procent op je energierekening. En omdat het zonder tocht ook minder koud aanvoelt, wordt het ook makkelijker om de thermostaat een graad lager te zetten. Tel je dat mee, dan loopt de besparing op tot 10 à 15 procent. In een gemiddeld huis is dat nu in één jaar zo’n 150 kuub gas, dus ruim 200 euro.

Ouderwets
Ook tocht in huis, tussen koudere en warmere delen, kan je het beste bestrijden. Houd dus met koud weer de deuren dicht – dat is gratis! En in een huis met matig geïsoleerde ramen, komt ook daar kou vanaf. Daar helpen dikke gordijnen tegen.

En als we toch bezig zijn met ouderwetse gratis tips: als er koude lucht onder een deur door komt, helpt het ook als je een handdoek voor die kier legt – of een ludieke slang als knuffeldier.

Dit is de zesde aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

Duurzaamheid Leiden Gas minderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×