Nicole Roepers. (Peter Visser).

Lakenhal verrast met tentoonstelling over intuïtie

Wat is intuïtie eigenlijk? Die vraag is niet alleen actueel in de wetenschap, maar ook onder kunstenaars. In het kader van Leiden European City of Science neemt Museum De Lakenhal daarom het initiatief om die kunstenaars en wetenschappers bij elkaar te brengen en hun visies met elkaar te confronteren. Wat dat opleverde is tot 15 januari te zien in de eigentijdse tentoonstelling “Imagine Intuition”.

Lakenhal conservator en initiatiefnemer Nicole Roepers vertelt in het Sleutelstadprogramma Cultuur071 hoe de zeven uitgekozen kunstenaars allemaal heel persoonlijke en totaal verschillende werken maakten, die toch allemaal bij elkaar passen. “Bij binnenkomst sta je direct oog in oog met een grote robot arm die liefdevol en beschermend om een kleine nieuwsgierige robot arm beweegt.” Het blijkt te gaan om een verrassende verbeelding van moeder en kind van de kunstenaar Bram Ellens. De tentoonstelling eindigt met een meditatieve ruimte van Janet Vollebregt die juist helemaal zonder technologie is vormgegeven.

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

De werken in de expositie bewegen tussen deze twee uitersten. Ze gebruiken beelden maar ook geluid, animatie, licht en de beweging van de bezoekers zelf om elke keer weer een andere beleving te geven. De bezoeker beweegt zelf ook intuïtief door de tentoonstelling. Pas achteraf krijg je een krant met verhalen en uitleg over de werken. Wie wil, kan daarna de tentoonstelling nog een keer bezoeken en met andere ogen bekijken.

Rondom de tentoonstelling zijn allerhande verdiepende activiteiten georganiseerd. Wie de wetenschappelijke kant van intuïtie interessant vind kan bijvoorbeeld terecht bij Studium Generale van de Universiteit Leiden. Wie de kunstenaars wil ontmoeten op een ontspannen manier, kan naar een van de “Lakenhal Laat” avond-events. Roepers: “Daar kun je met live muziek steeds twee van de kunstenaars ontmoeten en diverse avondactiviteiten bijwonen.” Een compleet overzicht is te vinden op de website van Museum De Lakenhal.

Cultuur Leiden Maatschappij #cultuur071


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×