Een voorzetraam met folie. De ribbels zaten al in het glas. (Foto TNO, Erik Carton)

Gas minderen: zelfgemaakte voorzetramen

Er zijn nog steeds huizen met enkel glas, waar veel kou afkomt. En niet iedereen krijgt nieuwe met isolerend HR++ of triple glas zomaar geregeld. Toch is er dan een oplossing die je goed door de winter helpt: voorzetramen. Met een beetje handigheid maak je ze zelf.

Stel dat je in een huurwoning zit, met ouderwets dunne ruitjes. Of je hebt een paar ramen met glas in lood die je niet kwijt wilt. Of nog sjieker: je woont in een monument waar je geen moderne kozijnen in mag zetten. In alle gevallen gaat dat in de winter veel kou geven. Of: je gaat door dat glas veel warmte verliezen. Met deze hoge energieprijzen wil je dat liever niet.

Lees alle artikelen terug in het ‘Gas minderen’ dossier van Sleutelstad

Voor of achter
Een voorzetraam is dan de oplossing. Een simpel houten of aluminium frame met vaak licht plexiglas erin. Makkelijk in het winterhalfjaar op je kozijn te klikken of te schroeven en in de zomer weg kan halen. “Als het goed is aangebracht”, zegt de Leidse energiecoach Alfons Ramb, “kan je het warmteverlies door het raam halveren. En je krijgt minder tocht”.

Je kunt voorzetramen aan de buitenkant van het raam vastzetten, of aan de binnenkant. Dat laatste is handig als je het aanzicht van je huis gelijk wil houden. In dat geval heet het officieel trouwens een achterzetraam. Handig om te weten als je een aannemer inschakelt en geen misverstanden wilt. Wij noemen het hier allemaal voorzetramen.

Dure timmerman
Als je zo’n voorzetraam door een aannemer laat maken en monteren, kan dat 250 euro per vierkante meter kosten. Voor een beetje woonkamer met enkel glas zit je dan al snel op duizend euro. Niet iedereen heeft het geld om een zo dure timmerman of glashandel in te huren.

Een stap goedkoper zijn websites waar je online kant- en klare voorzetramen kan bestellen. Kijk dan heel goed naar de opmeet-instructies. En weet alvast dat je prijzen van 150 euro per vierkante meter kunt verwachten.

Plastic folie
Gelukkig bestaan er ook doe-het-zelf oplossingen die veel minder kosten. Eén daarvan is dit jaar erg populair, omdat hij niet moeilijk is en heel betaalbaar. Wie even googlet op de term ‘kozijnfolie’, ziet dat deze truc op veel websites wordt aangeprezen.

Het idee: maak van vier latten een rechthoek die precies in je kozijn past; span daar een lap plastic folie over; verhit het folie voorzichtig met een föhn zodat de plooien strak trekken; en klem het raamwerk tussen de balken van het kozijn. Zorg met tochtband dat er geen kieren overblijven.

Het folie kost maar een paar euro per vierkante meter. Samen met de latten, vier hoekijzers en wat schroeven kom je uit rond de 10 euro per vierkante meter. En die investering verdien je met de huidige energieprijzen in één winter terug.

Geperfectioneerd
In koude landen als Canada plakken mensen al sinds vele jaren zulk raamfolie voor de ramen. In Nederland zag je het niet veel. Mensen vonden het onhandig en het zag er soms armoedig uit. Maar nu het gas zo duur wordt, is dat veranderd. Wat daarbij helpt, is dat vier mannen van onderzoekorganisatie TNO in Delft het gebruik van raamfolie hebben geperfectioneerd.

Vorige maand kreeg hun onderzoek landelijke aandacht. In een eenvoudige video liet één van hen, Eric Carton, zien hoe je het folie niet direct over een raam moet plakken, maar over een los frame, zoals mensen ook losse horren met gaas maken om muggen tegen te houden. Zelf is Carton als energiecoach actief in onder meer Den Haag. En zijn vondst wordt nu al in veel steden ingezet door fixbrigades, klussenteams die mensen in arme wijken te hulp schieten.

Dubbel isolerend
Zo’n los frame kan je makkelijk plaatsen en weer weghalen, zodat het jaren meegaat – als je maar zorgt dat er geen gaten in het folie komen. Maar nog belangrijker is dat je zo kan zorgen dat de luchtlaag tussen raam en folie dik genoeg is. Want als die afstand minstens 2 centimeter is, krijg je de beste isolatie.

En als klap op de vuurpijl bedachten de onderzoekers dat je het folie ook aan de voor- én achterkant van het frame kan spannen. Dan krijg je twee isolerende luchtlagen. Met zo’n dubbel isolerend voorzetraam kan het warmteverlies door een raam met minstens 35 procent dalen. En dat scheelt maar weinig met wat de ramen van de timmerman voor je kunnen betekenen.

Waarschuwing
Ook bij ramen met oud dubbelglas kan zo’n voorzetraam nuttig zijn, maar de onderzoekers waarschuwen dat je het bij modern HR- dubbel of triple glas juist niet moet gebruiken. Daar helpt het niet, en dit glas kan door gebruik van folie zelfs te heet worden en barsten.

Dit is de achtste aflevering van een reeks berichten over “Gas minderen” van Sleutelstad. Deze serie is mede mogelijk gemaakt door het Leids Mediafonds

 

Duurzaamheid Regio Gas minderen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×