Clannad Moerings is docent en mentor bij mboRijnland Onderwijs op de werkvloer. (Foto: Gerry van Bakel).

Clannad Moerings over hybride onderwijs mboRijnland: 'Het gaat om wat past bij jou'

Hybride onderwijs wordt ook wel onderwijs op de werkvloer genoemd. Maatwerk voor studenten die wel een vak willen leren, maar dat liever in de praktijk doen dan uit een boek. Clannad Moerings studeerde deze zomer af en werkt nu bij mboRijnland als docent en studieloopbaanbegeleider.

“Wij zouden dit het liefst aanbieden aan alle studenten”, zegt Clannad Moerings. “We gunnen iedere student gepersonaliseerd leren, maar voorlopig is het voor studenten die niveau 1 of 2 op het mbo willen doen. Onze studenten hebben een dag onderwijs en de rest van de week werken ze bij een bedrijf of organisatie. Ik geef zelf burgerschap als vak en ik begeleid de studenten op de werkvloer.”

Kijk en luister hieronder het hele interview terug van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met Clannad Moerings, docent mboRijnland, over hybride onderwijs:

Moerings is enthousiast over de mogelijkheden die onderwijs op de werkvloer studenten te bieden heeft. “Studenten gaan echt mee in het ritme van het bedrijf of de organisatie waar ze werken. In principe hebben ze een generieke dag, zoals wij dat noemen waarin ze les krijgen, maar dat kan ook bij het bedrijf zelf zijn in plaats van in de schoolbanken.”

Als studieloopbaanbegeleider is Moerings elke dag aanwezig op de werkvloer. “We beginnen de dag gezamenlijk, bespreken wat er moet gebeuren en hoe het met iedereen gaat. Om 9.00 uur begint de werkdag. Er zijn altijd standaardklusjes op zo’n dag, maar er komt altijd wel iets bij. Geen enkele dag is hetzelfde.” Bedrijven en organisaties die de leerwerkplekken aanbieden zijn blij met de directe begeleiding vanuit mboRijnland volgens Moerings. “Zij hebben vaak geen tijd om studenten te begeleiden.”

Maaltijdsoep
“Wij gooien studenten in het diepe”, zegt Moerings. “Als iemand bij ons in de keuken staat om maaltijdsoep te maken, gaan ze dat ook meteen doen. In plaats van eerste een les groente snijden en pas de les erop er soep van maken. Ze leren bij ons alles wat ze nodig hebben om niveau 1 en 2 mbo te halen. Veel studenten stromen door van 1 naar 2, dus die heb je dan drie jaar in je klas en dat is zo leuk om te zien. Je ziet ze zo groeien. Daarna gaan sommige meteen werken en andere gaan nog verder. Ik kreeg vandaag een appje van een student die pedagogiek gaat doen. Ook bij mboRijnland.”

1 november
Bij zoveel maatwerk in het onderwijs zou je verwachten dat studenten elke dag kunnen instappen, maar dat is helaas nog niet mogelijk. Moerings vindt het zelf ook jammer. “Dat zou ik wel heel erg graag willen. Gelukkig hebben we wel vier instapmomenten. Natuurlijk in september en februari en dat laatste wordt ook steeds normaler in het onderwijs, maar wij bieden ook de mogelijkheid om per 1 november en 1 april in te stromen.”

Wie interesses heeft in hybride leren oftewel onderwijs op de werkvloer, kan terecht op de website van mboRijnland.

 

Economie Leiden Maatschappij Onderwijs


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×