Organisaties verbreken banden met in opspraak geraakte Leidse hoogleraar

Meerdere organisaties hebben hun banden verbroken met de in opspraak geraakte Leidse hoogleraar Tim de Zeeuw. De weggestuurde astronoom heeft zich jarenlang schuldig gemaakt aan intimiderend en ongewenst gedrag tegen vrouwelijke collega’s.

Het gedrag van De Zeeuw kwam aan het licht nadat vier vrouwelijke medewerkers er in mei melding van hadden gemaakt. De Universiteit Leiden stelde vervolgens een onderzoek in. De hoogleraar was sinds dat moment niet meer welkom in de universiteitsgebouwen. De klachtencommissie van de universiteit besloot vorige week dat hij definitief niet meer mag terugkeren. Hij wordt niet ontslagen, dus zijn baan en salaris mag hij houden, maar hij mag geen promovendi meer begeleiden en geen onderwijs meer geven.

De hoogleraar kleineerde en schoffeerde de vrouwen in het openbaar. Ook maakte hij misbruik van zijn machtspositie als hoogleraar door te dreigen hun wetenschappelijke carrière te schaden. In eerste instantie werd zijn naam geheim gehouden, maar inmiddels heeft De Zeeuw zelf ook gereageerd op de beschuldigingen. Hij is een internationaal bekende hoogleraar theoretische sterrenkunde die al decennia verbonden is aan de Universiteit van Leiden.

Verbroken
Het Max Planck Instituut in Duitsland heeft woensdag laten weten dat de relatie met De Zeeuw is verbroken. De Leidse hoogleraar was als buitengewoon hoogleraar verbonden aan het onderzoeksinstituut dat zelf geen aanwijzingen zegt te hebben voor ongewenst gedrag van de hoogleraar. Het instituut vertrouwt op het oordeel van de Universiteit Leiden.

Ook de Europese Zuidelijke Sterrenwacht (ESO) heeft hem de toegang tot alle faciliteiten ontzegd. De Zeeuw was van 2007 tot 2017 directeur van de gerenommeerde onderzoeksinstelling.

Via zijn advocaat heeft De Zeeuw woensdag een verklaring laten uitgaan. Daarin biedt hij excuses aan voor de ‘ouderwetse manier’ waarop hij onplezierig en ongeduldig is geweest tegen vrouwelijke medewerkers. “Dat gedrag past niet meer in de huidige tijdsgeest”, zo staat in de verklaring waarin hij verder spijt betuigt over zijn manier van omgang met mensen. “Het is nooit mijn bedoeling geweest om mensen pijn te doen of te schaden. Het spijt me dat mensen mijn gedrag als negatief hebben ervaren.”

Leiden Maatschappij Tim de Zeeuw


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×