(Foto: Boerinnen Kalender).

Zoeterwoudse Bonita (21) kanshebber Miss Boerin 2022

De zeventien mooiste boerinnen van Nederland ‘strijden’ zaterdag tegen elkaar in de Miss Boerin Verkiezing 2022 tijdens het maïsfeest Høken & Hakselen in het Noord-Brabantse Loosbroek. Eén van de kandidaten is de Zoeterwoudse boerendochter Bonita Veldhuizen.

De 21-jarige Bonita is opgegroeid op een melkveehouderij in Zoeterwoude en komt uit een echte boerenfamilie. Vandaag de dag is ze naar eigen zeggen nog maar weinig aan het werk op het familiebedrijf, maar Bonita voelt zich boer in hart en nieren. “Ik vind het heerlijk dat ik daar ben opgegroeid”, vertelt Bonita. “Ik zou dat nergens anders willen doen.”

Als enige kandidate uit de provincie Zuid-Holland is Bonita tijdens de verkiezing hét gezicht van de Zuid-Hollandse boeren. Met één been in het studentenleven en één been in het boerenleven ziet Bonita de missverkiezing als een mooie kans om de kloof tussen stad en platteland wat te dichten. “Dat is de reden dat ik meedoe. Ik mis het respect van de stad naar de boeren toe. Ik wil die kloof wat kleiner maken en wederzijds respect tussen stad en boer creëren.”

Verrassing
Die kans krijgt Bonita komende zaterdag op het maïsfeest Høken & Hakselen. Daar neemt ze het op tegen zestien andere kandidaten. Dat zijn er meer dan normaal. Dat heeft te maken met het feit dat de competitie twee jaar lang niet kon doorgaan. “We zijn met flink wat dames, maar ze zijn allemaal prachtig”, zegt Bonita.

Gedurende drie rondes mogen de boerinnen laten zien wat ze in hun mars hebben, en dan niet alleen qua uiterlijk. Ze worden beoordeeld in drie rondes op de catwalk (in overall, kalenderoutfit en galajurk), een zelfbedacht dansnummer én de boodschap waar ze als boerinnen voor staan. “Ik kijk het meeste uit naar de laatste ronde. Lekker opgedoft en in een mooie jurk de catwalk op gaan”, lacht Bonita. Over haar dansnummer wil ze nog niks kwijt. “Dat is een verrassing.”

Miss Augustus
Tijdens de Miss Boerin Verkiezing zijn er nog meer titels en prijzen te behalen. De dames kunnen niet alleen Miss Boerin 2022 worden, maar ook nog eens Miss Høken & Hakselen en Miss Team Agro. Die laatste wordt ‘de agrarische koningin van Nederland’ volgens de organisatie. Bonita heeft in ieder geval al één titel binnen, Miss Augustus. In die maand is zij namelijk te zien op de Boerinnenkalender 2023.

Bonita vindt haar deelname aan de missverkiezing ‘nog heel spannend’, maar heeft desondanks ook veel zin om te laten zien wat ze kan. Haar familie en vrienden hoeft ze niet meer te overtuigen, het hele dorp weet inmiddels dat Bonita meedoet. Dat komt door haar opa, vertelt Bonita lachend. “Hij is mijn allergrootste fan. Hij vertelt trots aan al zijn vrienden dat ik in de kalender sta. Het hele dorp weet het dankzij hem.”

Maatschappij Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×