Vanaf 9 december kan er geschaatst worden op de Nieuwe Rijn. (Archieffoto: Chris de Waard).

Na twee jaar weer drijvende ijsbaan op Nieuwe Rijn

“Sommige mensen zegen dat we drie jaar voorbereidingstijd hebben gehad, maar je loopt toch ook wel tegen nieuwe problemen aan hoor.” Aan het woord is organisator Jeroen Weijermars van de drijvende ijsbaan die van 9 december tot en met zondag 8 januari 2023 op het water van de Nieuwe Rijn ligt. Voor het eerst sinds 2019.

“Er zijn bijvoorbeeld vrijwilligers afgevallen in die twee jaar dat de ijsbaan vanwege de coronapandemie niet door kon gaan”, zegt Weijermars. “Mensen zeiden bijvoorbeeld dat ze er te oud voor waren geworden.” De organisatie van het ijzige evenement vraagt ook echt wel wat van de 75 vrijwilligers die dit jaar weer klaar staan om Leiden van een mooie ijstijd te voorzien.

“We gaan er minimaal 3.800 uur vrijwilligerswerk insteken”, heeft de organiserende stichting Sport in Beeld becijferd. “Die naam? Nou. Dat is eigenlijk een eerbetoon aan mijn vader. Die zei altijd op zondagavond dat we Sport in Beeld gingen kijken. Ook toen het al jaren Studio Sport heette”, zegt Weijermars.

Chris de Waard blikt met Jeroen Weijermars vooruit op de komst van de drijvende ijsbaan die begin december weer open gaat in het centrum van Leiden.

Wekker
Dat vrijwilligerswerk begint al op 5 december. Weijermars: “Als iedereen pakjesavond viert, lopen wij met pontons te smijten in het water van de Nieuwe Rijn.” De ijsbaan gaat vrijdagavond 9 december open en om ervoor te zorgen dat er dan een mooie gladde ijsvloer ligt, zijn de vrijwilligers in de dagen ervoor 24 uur per dag in touw. “Want iedere twee uur moeten we water op de baan spuiten. Dat gaat dag en nacht door, dus we hebben echt mensen die elke twee uur de wekker zetten.”

Stage
Hoewel er dus wat vrijwilligers zijn afgevallen, kon de ijsbaan ook nieuwe mensen verwelkomen. “Een paar jaar geleden hadden we bijvoorbeeld leerlingen van het Stedelijk Gymnasium die bij ons een maatschappelijke stage liepen. Die vonden dat zo leuk dat ze nu terugkomen als vrijwilliger.”

Kerstmarkt
De drijvende ijsbaan neerleggen betekent ook in financiële zin nogal wat. De vloer van pontons deed de drijvende kerstmarkt de das om. Dat evenement verhuist naar het zich laat aanzien naar de Hooglandse Kerkgracht waar gedurende vier middagen enkele tientallen kraampjes worden neergezet. Als de gemeenten er tenminste een vergunning voor afgeeft.

Tonnen
Ook de ijsbaan heeft een soortgelijke uitdaging, maar met als belangrijk verschil dat er geen commerciële partij achter zit die er ook nog wat aan moet verdienen. “De ijsbaan neerleggen kost alles bij elkaar ongeveer twee ton”, vertelt Weijermars. “Honderdduizend euro halen we binnen met kaartverkoop, tachtigduizend in de vorm van sponsoring in geld, goederen en diensten en dan krijgen we nog twintigduizend euro subsidie van de gemeente Leiden. Maar daarvan vloeit vijftienduizend euro ook weer terug naar diezelfde gemeente in de vorm van leges en een aansluiting op de krachtstroom bij de Visfontein.”

Bezoekers
Nu er geen aansluitende drijvende kerstmarkt op de Nieuwe Rijn ligt, houdt de organisatie wel rekening met minder bezoekers. “Normaal komen er zo’n honderdduizend bezoekers op de  WinterWonderWeken af. De ijsbaan en de kerstmarkt zijn al jaren belangrijke onderdelen van dat winterse spektakel dat door het Centrummanagement Leiden wordt georganiseerd in de feestmaanden.

Schoolschaatsen
Druk wordt het sowieso wel op de ijsbaan, weet Weijermars nu al zeker. “Twee weken geleden hebben we een brief gestuurd aan alle Leidse scholen voor basis- en voortgezet onderwijs. Die kunnen met hun leerlingen tegen een gereduceerd tarief komen schaatsen. We hebben nu al ruim tweeduizend aanmeldingen.”

Skating blind
Ook andere groepen melden zich al. “Studenten, bedrijven en vriendengroepen die willen komen schaatsen, vragen of ze een tijdstip kunnen boeken”, vertelt Weijermars. Het antwoord op die vraag is ja. Dat kan zeker. Ook komen er georganiseerde evenementen voor speciale groepen.

“In de weekeindes hebben we familieochtenden met schminken en Olaf en Elza op het ijs. Ook komt er ketelcurling voor bedrijven en studenten en skating blind waarbij blinden en slechtzienden met een buddy het ijs op kunnen. Ook voor mensen met autisme komt een speciaal moment waarop ze prikkelarm kunnen schaatsen.” Tijdens het verenigingsschaatsen kunnen Leidse sportclubs hun trainingen verplaatsen van het veld naar de ijsbaan.

Dweilorkestfestival
Op en rond het ijs wordt ook nog van alles georganiseerd om de ijsbaan verder op te leuken. Zo staat er een winterbier barbecue en een optreden van dweilorkest Kleintje Pils op het programma. “En we organiseren het Leids Dweilorkest Festival, want dweilorkesten horen gewoon bij de schaatssfeer.”

Huren
Wie zelf geen schaatsen heeft, kan ze zoals elk jaar bij de ijsbaan huren. Met eigen schaatsen de baan op, mag ook. Een kaartje is dan iets goedkoper. Wie met eigen schaatsen komt, is welkom op kunst- of ijshockeyschaatsen. Noren zijn niet toegestaan. De kaartjes gaan dit jaar 8,75 euro kosten. Vijfentwintig cent meer dan in 2019.

 

Leiden Sport IJsbaan Nieuwe Rijn


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×