“Wat een schatje, we gaan een mooie pup van jou maken, Jones”, roept Gerda uit Leiden als ze haar zestiende pup overhandigd krijgt bij het Koninklijk Nederlands Geleidehonden Fonds (KNGF) in Amstelveen. De acht weken oude Jones snapt er natuurlijk niet veel van. De puppy blijft de komende anderhalf jaar bij Gerda wonen. Daarna gaat de puppy terug naar het KNGF en zal de echte opleiding beginnen. Want uiteindelijk worden deze puppy’s opgeleid tot blindengeleidehond of een andere vorm van hulphond.
Het huis van Gerda is helemaal ingericht op puppy’s. Er staat een mand met een hekje eromheen en een bench. Ik heb ook een bench naast mijn bed staan. Na zestien pups weet je wel hoe het werkt met puppy’s. Meestal zijn ze met vier weken zindelijk, maar daarvoor sta ik elk half uur buiten in de goot met de hond. Want ík weet wel hoe het werkt, maar de hond nog niet”, zegt Gerda lachend. “Het is elke keer weer anders.”
Gerda is zo’n 20 jaar geleden begonnen met de eerste pup, een labrador, genaamd Guus. “We zijn hiermee begonnen omdat we graag een hond in huis wilden hebben, maar de stad is niet ideaal voor een grote hond. Een pup mag nog niet veel lopen en de honden van het KNGF moeten juist in de puppy-periode veel nieuwe indrukken krijgen, dat kan goed in de stad. Ik heb een speciale draagzak gemaakt, die gaat al 20 jaar mee. We nemen de honden overal mee naartoe. Dat is belangrijk, als ze na anderhalf jaar terug naar school gaan, dan moeten het lieve en sociale honden zijn.”
Ondanks dat Jones nog maar acht weken is, leert Gerda de pups al van alles. Zo leert ze Jones niet te reageren op voorbijgangers en zegt ze het woord ‘hierrr’ elke keer als Jones naar haar toe komt. “Ik beloon het goede gedrag en ik negeer het minder goede gedrag. Dus als Jones schrikt van iets, dan ga ik hem niet troosten. In het nest krijgen ze al vuurwerkgeluiden te horen, de moeder is ook getraind daar niet op te reageren, dus nemen de pups dat vaak over.”
15 keer afscheid
Gerda heeft stapels foto’s op de keukentafel liggen van honden die in huize Versteegen hun puppytijd hebben doorgebracht. Veel honden zijn uiteindelijk blindengeleidehond geworden of hulphond, een enkeling is afgekeurd. “We hebben weleens een poedel gehad, maar die reageerde steeds op kinderen. Daar wilde hij dan naartoe gaan om mee te spelen. Dat gaat natuurlijk niet als hulphond. Nu is het een gewone, gezellige huishond geworden.”
Gerda heeft al vijftien keer afscheid genomen van een hond die anderhalf jaar bij hen in huis heeft gewoond. “Ik vind dat afscheid niet moeilijk, sommige mensen ervaren dat als erg zwaar. Ik vind het prachtig dat de hond gaat beginnen aan de opleiding. Het werk van het KNGF is bijzonder. Ik wil daar graag een schakel in zijn, dus bij leven en welzijn is Jones niet de laatste pup hier in huis”, zegt Gerda. Het KNGF brengt elk jaar zo’n 200 puppy’s onder bij pleeggezinnen.
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907