In de Nationale Klimaatweek vragen lokale klimaatburgemeesters aandacht voor duurzaamheid. “We zijn niet benoemd door de koning”, zeggen Rosa van den Berg en Chantal Spruit die samen de functie van klimaatburgemeester in Leiden vervullen, “dus aanjager is misschien een betere term. Maar we gaan niet met het vingertje wijzen.”
Het is dit najaar het gespreksonderwerp bij elke buurtborrel, verjaardag en het spreekwoordelijke koffieapparaat op de werkvloer: heb jij de verwarming al aan? Misschien minder gedreven door zorgen om het klimaat als wel de dreigende stijging van de energierekening. “Je moet het effect niet onderschatten als iedereen die kachel een graad lager zet.”
Kijk en luister hieronder het hele interview terug van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met de Leidse klimaatburgemeesters Rosa van den Berg en Chantal Spruit:
Hun aanstelling als klimaatburgemeester kregen Van den Berg en Spruit nadat ze zich per e-mail hadden opgegeven. “Iedereen kon dat doen”, zegt Van den Berg, “ze waren op zoek naar mensen die anderen willen inspireren om meer klimaatbewust te zijn.” Spruit werd aangemoedigd door haar omgeving om mee te doen. “Leuk dat we dit nu met zijn tweeën kunnen doen. In Rotterdam hebben ze wel vijf klimaatburgemeesters.”
Vliegschaamte
In hun werk zijn beide klimaatburgemeesters bezig met duurzaamheid. Van den Berg vooral met hoe ziekenhuizen duurzamer kunnen worden en Spruit is zelfstandig adviseur op het gebied van duurzaamheid. Maar als klimaatburgemeester richten ze zich meer op de particuliere bijdrage die iedere inwoner van Leiden kan leveren. Maar niet om iedereen vliegschaamte aan te praten. “Wij gaan met iedereen het gesprek aan. Wat kun jij doen? Het is niet zo dat wij alles zelf goed doen. Minder spullen kopen helpt ook heel erg goed.”
Maar wat zegt de klimaatburgemeester dan wel tegen mensen die denken dat het niet uitmaakt wat zij doen, als grote bedrijven door blijven gaan met energie slurpen? “De invloed van een individu is kleiner en groter dan je denkt”, zegt Van den Berg. “Als je moedeloos wordt van bedrijven die niet besparen, hele landen die niet meedoen, moet je je ook bedenken dat al die landen, bedrijven en organisaties weer uit mensen bestaan. Elke beweging is begonnen met een individu met een goed idee die een rimpel veroorzaakt. Het gaat er niet om dat één procent van de mensen het perfect doet, maar dat 99 procent een beetje doet. En dan is je invloed heel groot.”
Douchekop
Duurzaamheid en klimaatbewustzijn gaat niet alleen om energiezuinigheid. “We hebben als klimaatburgemeesters ook een waterbesparende douchekop gedoneerd gekregen die we mogen weggeven”, zegt Spruit. “Het is een hele luxe douchekop, waarmee je tot wel vijftig procent water bespaart. We gaan hem verloten onder de mensen die op de markt of het Vijf Meiplein bij ons langskomen aanstaande zaterdag.”
Komende zaterdag zijn de klimaatburgemeesters te vinden op de Leidse markt tegenover de Waag. “We staan daar om informatie uit te delen over hoe je je huis kunt isoleren, we hebben echt hele praktische tips”, zegt Spruit. “En daarna gaan ze naar het Vijf Meiplein in Zuid-West om met mensen daar in gesprek te gaan over hoe je een huurhuis zelf duurzamer kunt maken. En dan delen we ook materiaal uit waar mensen meteen mee aan de slag kunnen. Dus kom met ons praten.”
Duurzaamheid Leiden Maatschappij
Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden
E-mail
redactie@sleutelstad.nl
Telefoon Redactie
071 - 5235907