Gratis mondzorg op de Kaasmarkt in Leiden. (Foto: Robbert van Cleef).

Gratis naar de tandarts op de Kaasmarkt: 'Ik loop hier niet mee te koop'

Kwetsbare Leidenaren die geen geld hebben om naar de tandarts te gaan, kregen woensdag een gratis mondzorgbehandeling op de Kaasmarkt. Het gaat om mensen met ernstige gebitsproblemen voor wie een bezoek aan de tandarts of mondhygiënist te duur is. In de mobiele tandartspraktijk van Dokters van de Wereld kregen twaalf mensen een noodbehandeling van de tandarts.

Meerdere organisaties zien dat veel mensen de mondzorg niet meer kunnen betalen. Daarom zijn ze blij dat ze de bus van Dokters van de Wereld in Leiden staat. Eén van de organisaties die mensen doorstuurt naar de mobiele tandartspraktijk is de Voedselbank Leiden. “Onze medewerkers hebben nauw contact met cliënten en merken al snel als er problemen met het gebit zijn. Wij sturen ze dan door naar deze mobiele praktijk.”

Op deze manier kwam ook Ingrid voor het eerst sinds tien jaar bij de tandarts terecht. “Noem maar niet mijn echte naam, want ik loop hier niet mee te koop”, zegt ze. “Na mijn scheiding moest ik particulier gaan huren en kwam ik in de bijstand terecht. Als je dan 1200 euro huur moet betalen kun je de tandarts niet meer betalen”, legt ze uit. “Ik vond het wel spannend, maar het viel mee. De voorkant van m’n gebit was in orde, maar aan de achterkant moet wel het een en ander gebeuren.”

Tandarts mijden
“Sinds mondzorg voor volwassenen niet meer wordt vergoed uit het basispakket, gaan ongeveer 1,5 miljoen mensen in Nederland niet of nauwelijks naar de tandarts”, weet Jasper Kuipers van Dokters van de Wereld. “Zij kunnen de tandarts gewoon niet meer betalen.” Uit een recent onderzoek van de FNV onder hun eigen leden blijkt het aantal mensen dat de tandarts mijdt het afgelopen jaar verdrievoudigd. “En dat zijn gewoon mensen die een baan hebben.” De gevolgen zijn verschrikkelijk volgens Kuipers. “Er zijn ontzettend veel mensen die rondlopen met ontstekingen en continu ernstige pijn hebben.”

De gevolgen van verwaarloosde mondzorg zijn groot. Kuipers: “Mensen krijgen moeite met eten, kunnen niet slapen door de pijn en trekken zich terug uit schaamte over hun slechte gebit. Op de langere termijn kunnen verwaarloosde gebitsproblemen zelfs hart- en vaatziekten veroorzaken. Dat kan weer leiden tot ziekteverzuim of werkeloosheid.”

Terug in het basispakket
Uit onderzoek van de Radboud Universiteit blijkt dat verwaarloosde mondzorg onze maatschappij elk jaar meer dan drie miljard euro kost. “Het is maatschappelijk goedkoper en gezonder als de tandarts weer terug in het basispakket komt. Tot die tijd blijven wij aandacht vragen voor al die mensen met gebitsproblemen en doen we wat we kunnen met vrijwillige tandartsen en mondhygiënisten”, zegt Kuipers.

Inmiddels hebben zo’n 173.000 mensen een petitie van Dokters van de Wereld getekend om mondzorg terug in het basispakket te krijgen.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×