(Foto: Chris de Waard).

Redden monumentaal kunstwerk Stationsplein kost ruim twee miljoen

Voordat het voormalige belastingkantoor aan het Stationsplein 107 gesloopt wordt om plaats te maken voor woningbouw, moet de Leidse gemeenteraad nog een kostbare afweging maken. In het gebouw zit namelijk een monumentale ‘glas in betongevel’ van zeven bij zeventien meter.

Het gaat om een kunstwerk uit de wederopbouwperiode van Jan Menno Meine Jansen. Het kunstwerk is uniek voor Nederland en staat geregistreerd bij de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Bouwwethouder Terpstra laat de komende tijd drie scenario’s uitwerken, waar de gemeenteraad uit zal moeten kiezen. Complicerende factor bij het behoud van het kunstwerk is dat er asbest in is verwerkt in de kitranden van glas-in-betongeval.

Behoud van het hele kunstwerk door het uit het gebouw te halen en elders in het stationsgebied te herplaatsen kan, maar kost 2,3 miljoen euro. Een tweede variant is alleen het glas opnieuw te gebruiken, dat is een stuk goedkoper. Bij de derde optie is er straks geen sprake meer van een kunstwerk: sloop van het gebouw inclusief kunstwerk.

Als de drie scenario’s op papier staan, zal de gemeenteraad een beslissing nemen over de toekomst van het metershoge kunstwerk.

Cultuur Leiden


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×