(Foto's: Robbert van Cleef).

Kunstenaarscollectief ROEM in de knel: ‘We willen zo graag doorgroeien’

Kunstenaars collectief ROEM aan de Middelstegracht in Leiden luidt de noodklok. De jonge kunstenaars dreigen weg te moeten gaan door een gebrek aan financiële middelen. Om dit probleem aan de buitenwereld te laten zien zijn ze een petitie gestart en lobbyen ze bij de gemeente Leiden voor meer ondersteuning om te kunnen doorgroeien. 

Stichting ROEM is een kunstenaarscollectief uit Leiden dat jonge creatieven tussen de 18 en 30 jaar een platform biedt om te kunnen werken aan een toekomst als professioneel maker. De gemeente Leiden ondersteunt ROEM onder meer met de huur van het pand, maar ook met het opstarten van het kunstenaars. Waar het volgens ROEM nu aan ontbreekt is ondersteuning juist na die opstart.


Verslaggever Robbert van Cleef in gesprek met Joosje Bosch en wethouder Yvonne van Delft over ROEM.

Veel tijd kwijt aan financiële zaken
“Het is gewoon heel erg belangrijk dat wanneer je kunst maakt, dat je daar ook voldoende tijd voor hebt”, zegt Joosje Bosch van ROEM. “Maar nu zijn we naast ons gewone werk ook nog heel veel tijd kwijt aan bijvoorbeeld het opstellen van een begroting of een subsidie aanvraag.” Daarvoor zou ROEM het liefst een professional inschakelen of een vrijwilliger voor dat werk willen betalen. “Dat zorgt ervoor dat we kunnen doorgroeien en een vaste waarde worden in de Leidse kunstsector.”

Om die boodschap ook bij de gemeente Leiden te laten doorklinken brachten burgemeester Lenferink en cultuurwethouder Yvonne van Delft een bezoek aan de kunstenaars. Ze kregen een rondleiding door het pand en ontvingen een bundeling van handtekeningen tegen het jongste subsidiebeleid van de gemeente.

Morele steun
“Morele steun krijgen ze sowieso van ons”, zei wethouder Yvonne van Delft na afloop. “Daarnaast kunnen ze nog steeds gebruik maken van het makers-stipendium, de 15.000 euro per jaar die makers kunnen gebruiken om te groeien.” Dat de makers zich zorgen maken over de toekomst daarna, begrijpt de wethouder wel. “Ik vind het belangrijk om naar het totale systeem te kijken hoe je kunstenaars steunt, maar ik kan daar op dit moment geen toezeggingen over doen.” Volgens Van Delft zijn er meer ‘superleuke’ partijen die vragen om ondersteuning, maar is de subsidiepot niet groter geworden. “Dus dan is het wel een kwestie van keuzes maken.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×