(Foto's: Emile van Aelst, IJsbrand Terpstra en ingezonden door omwonenden).

Brand na explosie in TenneT-verdeelstation Nieuw Leyden

In het grote stroomverdeelstation van TenneT in de wijk Nieuw Leyden heeft zondag een flinke brand gewoed. Omwonenden hoorden een explosie en zagen daarna steekvlammen en zwarte rook. Vanwege de rook is een nabijgelegen appartementencomplex tijdelijk ontruimd geweest en werd een NL Alert verstuurd. Rond 14.00 uur was de brand geblust.

Volgens een woordvoerder van de brandweer is er een explosie geweest in een van de transformatoren in het gebouw waarna brand is ontstaan. Het duurde even voordat de brandweer naar binnen kon vanwege het gevaar dat een hoogspanningstation met zich meebrengt. Uiteindelijk gaf een medewerker van TenneT toestemming en is de brand met schuim en poeder geblust.

Artikel gaat verder onder de video

Rond 13.15 uur werd een NL-Alert verzonden naar bewoners in een gebied rond de brand. Daarin het advies om ramen en deuren gesloten te houden. Een uur later, nadat de brand was geblust, werd die waarschuwing weer ingetrokken.

Artikel gaat verder onder het kaartje van het gebied waarin het NL Alert is verspreid

Ontruimd
Het appartementencomplex aan de Nieuwe Koningstraat, dat direct naast de centrale ligt, is ontruimd. Bewoners zijn opgevangen in Islamitisch Centrum Imam Malik aan de overkant van de Willem de Zwijgerlaan en konden na enkele uren weer terug naar hun woning.

Omwonenden laten aan Sleutelstad weten dat het in de omgeving behoorlijk stonk. “Iedereen zet nu de ventilatiesystemen in huis uit”, liet een van hen weten. Ook een andere wijkbewoner meldde ramen en deuren gesloten te houden.

GRIP 2
Vanwege de lastig vindbare brand en de regionale functie van het verdeelstation heeft de brandweer heeft de situatie rond 12.30 uur opgeschaald naar GRIP 2. Als er sprake is van zo’n ‘Gecoördineerde Regionale Incidentbestrijdingsprocedure’ kunnen er meer mensen en middelen worden ingezet, vooral op bestuurlijk niveau. Er wordt dan gekeken welke gevolgen de brand voor de rest van de omgeving heeft en of daar voorzorgsmaatregelen moeten worden getroffen.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×