(Foto: Sleutelstad).

Transformator verwoest door brand: 'Stroomvoorziening was niet in gevaar'

Bij de brand in het 150kV-hoogspanningsstation van TenneT aan het Edisonpad in Leiden is zondag een dwarsregeltransformator verwoest. Het hoogspanningsstation is een onderdeel van het regionale hoogspanningsnet en regelt de stroomvoorziening tussen andere hoogspanningsstations van TenneT.

“Omdat het hele netwerk dubbel is uitgevoerd, hebben andere stations de voorziening snel overgenomen”, vertelt woordvoerder Jorrit de Jong. “Dat kan op verschillende plekken in de regio wel voor een korte stroomonderbreking hebben gezorgd.”

Over de oorzaak van de brand, die vooraf is gegaan door een explosie, is volgens de De Jong nog weinig te zeggen. “We gaan dit uitgebreid onderzoeken.” In het gebouw is de dwarsregeltransformator volledig door brand verwoest. “Dat deze dwarsregeltransformator buitenwerking is, heeft vooral effect op onze eigen capaciteit”, zegt De Jong. “De stroomvoorziening voor Leiden is niet in gevaar geweest.”

Zondag was een groot aantal hulpdiensten uit de regio snel ter plekke. Uit voorzorg werd de omgeving rondom het gebouw afgezet en is een aantal bewoners geëvacueerd. Ook is een NL-Alert uitgezonden waarin werd opgeroepen om uit voorzorg ramen en deuren gesloten te houden. De brandweer kon, na overleg met medewerkers van TenneT, na 12.30 uur bluswerkzaamheden uitvoeren. Ruim een uur later was de brand onder controle.

112 Sleutelstad Leiden


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×