(Foto's/video: Chris de Waard).

Zaaltje vol ziet Nederlands elftal winnen in Oranje Huis Leiden

In het tot Oranje Huis Leiden omgetoverde Pesthuis zagen enkele honderden voetbalfans Nederland maandag met 2-0 winnen van Senegal. Het was de eerste keer dat Oranje in actie kwam tijdens het WK dat zondag in Qatar begon.

Na een vrij matige wedstrijd scoorde Nederland uiteindelijk enkele minuten voor tijd de 1-0. Met dank aan Cody Gakpo. In de extra speeltijd die door een serie blessures aan vooral Senegalese zijde maar liefst 8 minuten bedroeg, wist Oranje het zelfs in de allerlaatste seconden van de reservetijd tot 2-0 te schoppen door een doelpunt van Davy Klaassen.

Komende vrijdag speelt Oranje tegen Equador dat zondag de eerste wedstrijd tegen gastland Qatar won. Volgende week dinsdag komt het Nederlands elftal uit tegen Qatar. Dan vanaf 16.00 uur ’s middags.

Commotie
Afgelopen weken ontstond er in de Leidse politiek de nodige commotie rond oranje wk-feesten in Leiden. Die zouden volgens de ChristenUnie niet moeten worden gehouden, nu in de aanloop naar het wereldkampioenschap voetbal in Qatar circa 6.500 arbeidsmigranten zijn omgekomen bij de bouw van de stations. De gemeenteraad nam die oproep over, maar burgemeester Lenferink zei eerder al tegen Sleutelstad dat zo’n oproep het vertonen van wedstrijden op grote schermen niet in de weg staat. “Dat speelt geen rol bij de beoordeling van een vergunningsaanvraag”, aldus de burgemeester.

Finale
Voor het kijken van wedstrijden in kroegen of in het Pesthuis is zo’n vergunning overigens niet nodig. “Iedereen mag een tv aanzetten”, een vergunning aanvragen is pas nodig als een wedstrijd in de publieke ruimte gekeken gaat worden. Als Nederland in de finale terecht komt, willen de initiatiefnemers van het Oranje Huis Leiden dat wel. Een aanvraag voor grote schermen op een van de Leidse pleinen kan waarschijnlijk op instemming van de gemeente rekenen. “We hebben dat in het verleden gefaciliteerd en dat zou ook nu weer kunnen”, zei Lenferink daar onlangs over tijdens een interview op Sleutelstad TV.

Leiden Maatschappij Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×