Thijs van Moorselaar. (Foto: Cor van der Velde).

Leiden legt spelregels voor gebruik gemeentelijke sportaccommodaties vast

De gemeente Leiden heeft spelregels opgesteld voor het gebruik van gemeentelijke sportaccommodaties. “We wilden graag duidelijk maken welke partij waarvoor verantwoordelijk is”, aldus Thijs van Moorselaar, het eerste aanspreekpunt over sportaccommodaties bij de gemeente. “Door duidelijkheid te scheppen kunnen we makkelijker samen met de verenigingen werken aan hun wensen voor de toekomst.”

Het handboek bestaat op papier, maar ook in bewegend beeld. “Sportvrijwilligers moeten al zoveel lezen en weten, dat we het ze zo makkelijk mogelijk wilden maken”, legt Van Moorselaar uit. “Daarom hebben we vier korte animatiefilmpjes gemaakt die duidelijk uitleggen hoe het zit.”

Sport071-presentator Cor van der Velden in gesprek met Thijs van Moorselaar.

De afspraken hebben twee belangrijke doelen. “Verenigingen moeten weten waar ze aan toe zijn. Sommige verenigingen zitten al tientallen of zelfs honderd jaar op dezelfde accommodatie, en de vrijwilligers kennen het terrein veel beter dan ik”, geeft Van Moorselaar toe. “Dan is het fijn om te weten wat de taak van de gemeente is en wat de vereniging zelf moet doen.” Dat biedt ook garanties voor de toekomst: “Als er een nieuwe medewerker bij de gemeente komt, of een nieuw bestuur van de vereniging, weten we allemaal waar we de afspraken kunnen vinden.”

Daarnaast helpt het handboek met investeringsplannen. “Jaarlijks delen wij de onderhoudsplannen die voor dat kalenderjaar op de planning staan met de verenigingen. De spelregels uit het handboek sportaccommodaties geven richting aan wat er wel en niet mogelijk is. Als verenigingen gepland onderhoud naar voren willen halen kunnen we daar over met elkaar in gesprek. Zoals beschreven staat in het handboek zijn de extra kosten voor de vereniging. Op deze manier willen wij ruimte bieden aan de wensen van de verenigingen.”

“Het mooiste voorbeeld is van hockeyvereniging Roomburg”, vertelt Van Moorselaar enthousiast. “Ze hadden een kunstgrasveld dat met zand was ingestrooid. Dat was aan vervanging toe en de gemeente was van plan om een nieuw zandveld aan te leggen. Maar de ambitie van de club is tophockey spelen en daarvoor heb je een veld nodig dat met water besproeid wordt. Toen hebben de gemeente en Roomburg samen besloten om samen te betalen voor een waterveld met een regenwaterberging eronder, zodat het veld met niet met leidingwater besproeid hoeft te worden. Zo hadden we een nieuw veld, van tophockey-kwaliteit, met een duurzame manier van besproeien.”

De animaties zijn naar alle sportbestuurders gestuurd, en zijn ook te vinden op het Youtube-kanaal van de gemeente Leiden.

Leiden Sport


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×