(Foto: Omroep West).

WK-koorts: 'Extra tent nodig omdat de kroeg vol is'

Op de vroege woensdagochtend wordt begonnen met het opbouwen van een 25 meter lange tent voor ‘sportpub’ The Duke in Leiden. Het bouwwerk komt eigenlijk te laat. Tijdens de eerste poulewedstrijd van Oranje stond de kroeg aan de Oude Singel bommetje vol. “We kregen vorige week woensdag pas de vergunning en alle tentenbouwbedrijven zaten vol”, verklaart eigenaar Chesney Crosby de late opbouw.

In Leiden klonk drie weken geleden een oproep vanuit de gemeenteraad om in de stad geen Oranjefeestjes te faciliteren. Dat wilden de lokale politici niet vanwege de misstanden in Qatar. Crosby zegt geen Oranjefeest, maar een internationaal voetbalfeest te organiseren. “Wij vieren het met iedereen”, countert hij.

Dat was volgens hem zondagavond al te merken, toen er tijdens de openingswedstrijd zelfs Qatarezen aan de bar van zijn kroeg zaten. Voor corona waren ook veel Britse expats kind aan huis bij het etablissement aan de Oude Singel. Alleen die vaste gasten ziet hij minder. “Al was het toch redelijk druk voor een maandag toen Engeland speelde.”

Thermobroek
Toch kan Crosby niet ontkennen dat het Nederlands elftal de kurk is waar zijn kroeg op drijft dit WK. “Wij zagen maandagavond tijdens Nederland – Senegal al dat het iets te vol en iets te gezellig was bij ons. Voor het WK gingen we daar al vanuit en we willen die gezelligheid iets uitbreiden. Daarvoor hebben we een kleine investering gedaan in de vorm van een tent. Ik denk dat we hem hard nodig hebben. Helaas mogen wij geen enorm grote tent neerzetten omdat hij dan op het looppad terechtkomt.”

“Normaal wordt het WK natuurlijk in de zomer gehouden”, gaat Crosby verder. “Dan hangen we televisieschermen buiten en loopt iedereen rond in een shirt. Dat is nu ingeruild voor een winterjas, trui en thermobroek. We gaan de mensen het dan ook niet nog eens aandoen dat ze in de kou naar de wedstrijden moeten kijken.”

Gegund
De canvas uitspanning kwam er niet zonder slag of stoot. De Leidse wethouder Yvonne van Delft had al laten weten dat ze Oranjefeestjes niet kan verbieden. Toch ging er gepingpong tussen The Duke en de gemeente aan de tentplaatsing vooraf. “De gemeente heeft het ons gegund”, zegt Crosby eerlijk. “Wij zijn als kroeg vrij braaf en houden ons aan alle opgelegde regels.”

Die regels zijn er met een tent voor de pui in verschillende vormen. Zo belandde er een enorm boekwerk op de deurmat van de kroeg, waarin allerlei aanbevelingen stonden over brandveiligheid en het ophangen van heaters en schermen. “Ook moet de brandweer en handhaving alles controleren als de tent staat”, weet Crosby. “We mogen na 20.00 uur ook geen harde muziek draaien. Wel mogen we dan nog het commentaar bij de wedstrijden die in de tent te zien zijn, laten horen.”

Heaters
Sommige vaste gasten hebben volgens de Leidse uitbater al aangegeven alle 64 de WK-wedstrijden te komen kijken in The Duke. “Dat is 64 keer negentig, plus tien minuten blessuretijd per wedstrijd. Ik weet niet hoeveel uur dat in totaal is, maar ik wens ze veel succes.”

Tijdens niemendalletjes als Zwitserland – Kameroen of Japan – Costa Rica zullen ze dat in redelijke anonimiteit kunnen doen. Als vrijdag om 17.00 uur de aftrap plaatsvindt van Nederland – Ecuador, verwacht Crosby weer een vol huis. “Voor de meeste mensen begint het weekend. Wij zorgen er dan voor dat ze dat kunnen vieren in een tent vol met vlaggetjes, tafels, televisies en heaters.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×