Monique Roso en Cor Klein. (Foto: Peter Visser).

De geschiedenis van de Lokhorstkerk voor de Lokhorstkerk

Monique Roso is in de interessante geschiedenis van de Lokhorstkerk aan de Pieterskerkstraat gedoken voor het boek ‘De geschiedenis van de Lokhorstkerk’. Het geld wat hiermee wordt opgehaald, wordt gebruikt om het 200 jaar oude dak te repareren en te isoleren om het energiezuiniger te maken.

“De stadsgeschiedenis van Leiden heeft altijd al mijn interesse gehad”, vertelt Roso in Cultuur071 in een interview met Cor Klein. “Mijn man en ik zijn twaalf jaar aan deze kerk verbonden, aan het remonstrants kerkgenootschap dat er kerkt samen met de doopsgezinden. Ik woon al dertig jaar in deze stad. En 25 jaar lang vertel ik al verhalen over de monumenten die deze stad kleuren. Mijn religie en de geschiedenis van de stad kwamen mooi samen in de Lokhorstkerk.”

Lees en luister hier alles van Cultuur071 over cultuur in Leiden

Oorsprong
Vorig jaar kwam in november een deel van het stucplafond van de Lokhorstkerk naar beneden. De metalen bevestigingen van het plafond waren aangetast door ouderdom en vocht. De kosten om het dak te repareren en de isolatiemaatregelen om het energieverbruik terug te dringen bedroegen 150.000 euro. Om het benodigde bedrag bij elkaar te brengen hebben verschillende culturele organisaties benefietconcerten en -lezingen georganiseerd voor de kerk.

“Het boekje is uit nood geboren. Het geld van de opbrengsten van het boekje was nodig voor het dak. Het uitbrengen van het boekje was zo gepland dat het klaar was bij de oplevering van de restauratie. Het was ook een mooi moment om het verhaal van de plek, de kerk en de kerkgenootschappen die er kerken op een compacte manier te vertellen. De geschiedenis van de plek gaat terug naar de plek waar het woonhuis van de graven van Holland stond. De oorsprong van de stad is er terug te vinden.”


Kaft boek Lokhorstkerk. (Foto: PR).

Cultuur Duurzaamheid Leiden Maatschappij #cultuur071


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×