Het Valkenpad waar Cafe Palmerie zat. (Archieffoto: Sleutelstad).

Eigenaar onterecht gesloten café wil schade verhalen bij gemeente

De eigenaar van Café Palmerie gaat bekijken hoeveel schade hij heeft opgelopen doordat zijn café in 2019 door de Leidse burgemeester Lenferink werd gesloten. Hij stapte eerst naar de rechter en uiteindelijk naar de Raad van State om de sluiting aan te vechten. Die stelde de eigenaar uiteindelijk in het gelijk.

In 2019 besloot burgemeester Lenferink Café Palmerie aan het Valkenpad voor een half jaar te sluiten na de vondst van een cash center. Volgens Lenferink was er een gevaar voor de openbare orde. Daar is de Raad van State het niet mee eens. Volgens het hoogste bestuursorgaan heeft de burgemeester onterecht zijn bevoegdheid gebruikt om het pand te sluiten.

Een cash center is volgens de Kansspelautoriteit een nieuwe variant op een gokzuil. Op het apparaat kan een account worden aangemaakt, waar vervolgens contant geld op wordt gestort. Daarmee kan via een computer of telefoon gewed worden op sportwedstrijden, ook via illegale websites. “Er is geen zicht op geldstromen, omzet en verdiensten. Ook is er geen enkele controle mogelijk op een eerlijke gang van zaken, financiële en belastingtechnische controle. Er zijn ook risico’s op witwassen van geld”, aldus de Kansspelautoriteit.

De Raad van State oordeelde dat de gemeente de proceskosten van ruim 4.500 euro aan de eigenaar moet betalen. “Nu er een eind is gekomen aan de zaak, wordt er met een zogeheten schadetaxatie begonnen”, laat advocaat Keith Cheng weten. Hij staat de eigenaar van het café bij. Volgens de advocaat is er sprake van behoorlijke schade met grote gevolgen. “Dit moet goed worden uitgezocht en onderbouwd.” Na de sluiting in 2019 is het café niet meer open gegaan. “Als de accountant de schadetaxatie heeft opgesteld, dan benaderen we de gemeente.”

Cheng verwacht dat beide partijen met elkaar om de tafel kunnen zitten om er samen uit te komen. “Niet alles hoeft met gerechtelijke procedures afgewikkeld te worden, dan zijn de advocaten de enige winnaars. De eigenaar hoopt dat de vaststelling van de schade zo spoedig mogelijk inzichtelijk kan worden gemaakt zodat hij deze zaak op een goede manier kan afronden.”

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×