Nico Massaar is Leidse Vrijwilliger van het jaar. (Foto's: Emile van Aelst).

De Leidse Reddingsbrigade, verkeersregelaar Nico en roeier Lise zijn vrijwilligers van het jaar

De gemeente Leiden heeft woensdagavond, op de Dag van de Vrijwilliger, drie vrijwilligersprijzen uitgereikt. Alleskunner en vooral verkeersregelaar Nico Massaar mag zich vrijwilliger van het jaar noemen. De Leidse Reddingsbrigade is beloond met de ‘organisatieprijs’ en de 20-jarige Lise Duijvestijn kreeg de ’toekomstprijs’.

Het was niet eenvoudig voor de jury om de genomineerden te kiezen. “Feitelijk verdient iedere vrijwilliger een prijs. Sportclubs, kerken, culturele organisaties, ze draaien allemaal voor het overgrote deel op vrijwilligers. Maar ook zorginstellingen kunnen nauwelijks zonder de hulp van mensen die zich belangeloos inzetten”, legt jurylid Rens Heruer na afloop uit.

Verslaggever Casper Chaudron in gesprek met onder meer jurylid Claas Griffioen, Pieter Naber van de Leidse Reddingsbrigade en vrijwilliger van het jaar Nico Massaar.

Verkeersregelaar
Massaar kreeg de prijs uitgereikt door wethouder Julius Terpstra. “Deze oude rot in het vrijwilligerswerk wordt geroemd om zijn jarenlange inzet voor tientallen activiteiten, waaronder bestuurswerk voor de Vijf Hoven, penningmeester in het bestuur van de Leidse Bond van Speeltuinverenigingen en 25 jaar Marathon Leiden. Wie een beroep doet op Nico Massaar, heeft grote kans op medewerking van hem. Daarnaast is hij in staat om een grote groep mensen op de been te brengen, meestal als verkeersregelaars”, aldus het juryrapport.

Terpstra is dankbaar en trots op alle genomineerden. “Mensen zoals Nico Massaar, maar ook de andere genomineerden Ronald Pesant en Wil Tjong Ayong zetten zich met hart en ziel in voor de samenleving. Zij zijn hopelijk voor veel meer mensen een inspiratiebron om dit prachtige werk te doen”, aldus de wethouder.

Vijfjarenplan
De organisatieprijs wordt uitgereikt aan een organisatie die in haar vrijwilligersbeleid een voorbeeld voor anderen is. “De Reddingsbrigade heeft een vijfjarenplan voor haar vrijwilligers. Ook biedt ze tal van trainingen en opleidingen, zijn er vertrouwenspersonen en verschillende doorgroeimogelijkheden voor de vrijwilligers. Je zou bijna denken dat dit verhaal over een groot bedrijf gaat, maar het is ‘gewoon’ een vrijwilligersorganisatie”, meldt de jury. De andere genomineerden in deze categorie waren Omroep Sleutelstad en de Historische Vereniging Oud Leiden. “Het is appels met peren vergelijken, maar de Reddingsbrigade is net een stapje verder in haar beleid dan de anderen.”

Rowing Blind
Lise Duijvestijn heeft zich naast haar studie en carrière als wedstrijdroeier, actief ingezet voor Rowing Blind. “Ik vind deze sport zo fijn om te doen. Dat gun ik ook mensen die minder of zelfs helemaal niets zien. Toen er bij Njord (studentenroeivereniging) gevraagd werd wie mee wilde helpen om deze doelgroep aan het roeien te krijgen, heb ik mij direct aangemeld”, vertelt Lise op het moment dat ze hoort dat ze genomineerd is. Inmiddels is ze actief bij de landelijke organisatie en wordt Rowing Blind uitgerold in Groningen en Amersfoort. “Als je op deze jonge leeftijd al zoveel tijd vrij wil maken om anderen te helpen, ben je een voorbeeld voor velen. En verdien je dan ook zeker de prijs”, vindt de jury.

Duijvestijn is de enige genomineerde in haar categorie. “Er waren zeker meer aanmeldingen, maar als jury waren we het er unaniem over eens dat Lise met kop en schouders boven de anderen uitsteekt en dus de prijs verdient.”

Co Verhoog
De Leidse Vrijwilligersprijs wordt sinds 1993 uitgereikt aan een persoon of groep mensen die zich op bijzondere wijze voor de Leidse samenleving inzet. Jarenlang werd hij genoemd naar de eerste winnaar van de prijs: Co Verhoog. Vanaf 2014 heet hij Leidse Vrijwilligersprijs.

De prijzen worden uitgereikt namens de gemeente Leiden die vrijwilligerswerk op deze manier wil stimuleren.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×