Opvang vluchtelingen uit Oekraïne zeker tot begin 2024

Het wordt steeds spannender of het blijft lukken om scholing en zorg te regelen voor de nog steeds toenemende stroom vluchtelingen uit het door oorlog geteisterde Oekraïne. Dat zegt de Leidse burgemeester Lenferink in een gesprek met Sleutelstad. Als voorzitter van de Veiligheidsregio Hollands Midden is hij nauw betrokken bij het regelen van voldoende plekken in de regio.

“Het aantal vluchtelingen uit Oekraïne blijft maar stijgen. Er komen er een paar honderd per week naar ons land. Nu zijn het er zo’n 75.000, maar het kabinet houdt er rekening mee dat dat aantal oploopt tot zo’n 90.000 op iets langere termijn. “Dus voor medio volgend jaar moeten we daar als regio wel een antwoord op vinden.”

Volgens Lenferink lukt het vooralsnog wel met de opvang zelf. Het verlenen van zorg en het zorgen van voldoende plekken op scholen voor de kinderen wordt wel steeds lastiger. “Bij scholen wordt het steeds spannender of het bij verdere groei blijft lukken en voor bijvoorbeeld huisartsen is de zorg aan deze groep heel veel werk. Ook door de grote hoeveelheid papierwerk achteraf die er bij komt kijken.”

Op het gebied van draagvlak onder de bevolking ziet Lenferink nog geen problemen. In Polen worden al maanden zo’n anderhalf miljoen vluchtelingen uit buurlang Oekraïne opgevangen en daar blijkt uit onderzoek wel dat het draagvlak afneemt. “Hier valt dat wel mee”, zegt Lenferink. “Ik hoor weinig weerstand. De meeste mensen werken en de kinderen gaan naar school. Met de groep die er is, gaat het best goed en met de vluchtelingen die hier als eerste kwamen gaat het zelfs uitmuntend.”

Op Europees niveau is afgesproken dat dat vluchtelingen uit Oekraïne tot begin 2024 hun speciale status houden. Dat is dan ook de periode waarvoor in onze regio rekening wordt gehouden dat opvang nodig zal blijven.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×