(Foto's: Frans Wiersma).

Actiegroep dooft verlichting kunstwerk Oude Singel

De anoniem opererende actiegroep ‘de Zwarte Tulp’ heeft maandagavond de stekkers van het kunstwerk To Breathe losgetrokken. De activisten stellen in een verklaring dat ze daarmee protesteren tegen onder meer de energiecrisis. “En het is een grote middelvinger naar alle kunstenaars die actief zijn in Leiden door Leids belastinggeld uit te geven aan een ‘bourgeois kunstenares’ met kantoren in New York, Seoul en Parijs.”

Volgens de Zwarte Tulp zouden de prioriteiten van Leiden moeten liggen bij het ondersteunen van bijvoorbeeld studenten die hun energierekening niet kunnen betalen in plaats van ‘het nodeloos verlichten van een kunstwerk met energieslurpende lampen’.

De afgelopen maanden komt de activistische organisatie regelmatig in het nieuws met acties die op z’n minst omstreden zijn. Ze werd de vogelkooi in het Plantsoen al twee keer opengeknipt waardoor vogels ontsnapten die mogelijk in de vrije natuur niet konden overleven. Ook werden volgens de gemeente Leiden bij de laatste actie verschillende vogels opgegeten door buurtkatten.

Ook bij het Pesthuis waar in oranje sfeer voetbal wordt gekeken tijdens dit WK in Qatar werden de afgelopen tijd meerdere vernielingen aangericht. ” Al twee weken lang worden onze spullen vernield en het einde lijkt nog niet in zicht. Schijnbaar mag je het WK voetbal niet uitzenden in de wereld van De Zwarte Tulp”, meldde de organisatie van het Oranjehuis Leiden dit weekend.

Cultuur Leiden Maatschappij Kimsooja


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×