(Video: Robbert Beurse).

Lakenhal 'scoort' uniek werk van Leidse levensgenieter en fijnschilder Ary de Vois

Leidenaar Ary de Vois (1631-1680) werd zo rijk met schilderen, dat hij een rijke vrouw kon trouwen, waardoor hij nog minder hoefde te schilderen, aldus zijn biograaf Arnold Houbraken. Museum De Lakenhal is blij dat ze, dankzij de Vereniging van Belangstellenden, een nalatenschap en fondsen, het Portret van een vaandeldrager van de Leidse schutterij van deze schilder, waarvan amper werk in Nederlandse musea te zien, voor ruim 400.000 euro kon aankopen.

De Vois behoorde namelijk tot de zogeheten Leidse fijnschilders. Deze groep van Leidse 17e-eeuwse schilders, waaronder ook Gerrit Dou en Frans van Mieris, waren gespecialiseerd in kleine werken, geschilderd met een zeer verfijnde en minutieuze techniek. Hun werk was in eigen tijd populair bij de Europese adel, bijvoorbeeld bij August de Sterke, keurvorst van Saksen. De Gemäldegalerie Alte Meister in Dresden bezat tot de Tweede Wereldoorlog meerdere werken van De Vois. Een aantal zijn sinds 1945 echter spoorloos.

Tanja Elstgeest, directeur Museum De Lakenhal, is lovend over het nieuwe Leidse schilderij: “Dit schilderij past juist hier in het museum zó goed. Het geeft namelijk inzicht in de geschiedenis van de stad. Eén op de acht volwassen mannen in Leiden was in die tijd lid van deze gewapende burgerwacht. Het vertelt een maatschappelijk verhaal over oorlogsdreiging en over de rol van schutters in de samenleving. En het toont deze Leidse fijnschilder op het hoogtepunt van zijn kunnen. Mooier kan bijna niet.”

Schenking
Als hij weer te veel geld uitgaf door zijn weelderige levensstijl, dacht De Vois er weer eens aan om te gaan schilderen, schrijft Houbraken. De Leidenaar besloot vervolgens naar Warmond te verhuizen. Daar aangekomen besteedde hij zoveel tijd aan vissen, dat hij om toch aan schilderen toe te komen, weer terug verhuisde naar Leiden.

De aankoop van het schilderij van Leidenaar De Vois kon mede worden gedaan door een schenking van een liefhebber van het museum, Carla van Steijn. Zij overleed in 2019 op 94-jarige leeftijd. Zowel de Vrienden van de Leidse Hortus als de Vereniging van Belangstellenden in Museum De Lakenhal ontvingen in 2019 uit haar erfenis een grote gift. Van Steijn was lid van beide verenigingen.

Cultuur Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×