De kunstenaar aan het werk met het ontwerp van 'Onze Sporen'. (Foto's: Frank Koolen).

Buurt kiest voor vierenhalve meter hoge purperen paddo's

De meterhoge paddenstoelen van kunstenaar Frank Koolen worden niet roze, niet blauw maar ‘regenboog russula’. “Dat is een variatie van kleuren, geïnspireerd op de gelijknamige paddenstoel”, vertelt Koolen. Ze worden afgewerkt met chameleon spray, waardoor de kleur varieert als je er langs loopt. Al naar gelang de lichtval.”

De kunstenaar uit Utrecht maakt het werk dat in een plantsoentje aan het Bètaplein komt te staan in opdracht van het Lucas van Leydenfonds dat de afgelopen jaren een aantal tijdelijke kunstwerken in de openbare ruimte initieerde.

Naast de purperen paddo’s zijn dat bijvoorbeeld de fluorescerende rietjes over de Oude Singel en het regenboogkunstwerk op de Haarlemmerstraat. Het fonds houdt eind van dit jaar overigens op te bestaan.

De afgelopen periode was er ook kritiek op de komst van de kleurrijke paddenstoelen. Bijvoorbeeld vanuit de gemeenteraad. De Partij Sleutelstad en Studenten Voor Leiden vonden het overleg met de buurt volstrekt onvoldoende en spraken van nepparticipatie. Volgens Koolen zijn er juist heel veel mensen betrokken bij de keuze . “De enquête over de kleur heeft 350 reacties opgeleverd waarvan maar een stuk of 7 negatief.”

De grootste paddenstoel wordt vierenhalve meter hoog. Door de speciale behandeling varieert ‘Onze sporen’ zoals het kunstwerk gaat heten in kleur. “Het wordt een variatie van paars, roze, blauw, turquoise en groen, geïnspireerd op een bestaande paddenstoel; de regenboog russula.

Cultuur Leiden Onze Sporen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×