Het Bètaplein krijgt een kunstwerk. (Beeld: Lucas van Leyden Fonds).

Bètaplein krijgt kunstwerk van felgekleurde paddenstoelen

Het Bètaplein in de Lammenschansdriehoek in Leiden wordt opgesierd met felgekleurde paddenstoelen. Dit kunstwerk van Frank Koolen, getiteld ‘Onze Sporen’ is vorige week unaniem gekozen tot beste ontwerp voor dit gebied.

De jury van deze Lucas Art Assigment, bestaande uit bewoners en ondernemers uit de buurt, konden kiezen uit werk van Alphons ter Avest, Joanneke Meester en Frank Koolen. Ze kozen voor de paddenstoelen van Koolen vanwege het ‘speelse, interactieve karakter, de link met de natuur en de mogelijkheden tot participatie’.

Het is, aldus de jury, een sociaal kunstwerk dat ingaat op de diversiteit van de gebruikers van het plein, maar legt ook een link met de biologie. Het speelse karakter vormt een contrast met de zakelijke, stenige omgeving van het Bètaplein. Maar de grootte van het kunstwerk maakt het nog best een uitdaging om het kunstwerk daadwerkelijk te realiseren. Koolen gaat hierover in gesprek met bewoners en andere betrokkenen.

Het werk bestaat uit twee grote ‘blikvangers’ en enkele kleinere exemplaren die op het plein als stoelen en tafels kunnen functioneren. Koolen liet zich voor het werk inspireren door het eeuwenoude netwerk van schimmels dat op aarde bestaat en verwijst met de titel naar onze gedeelde afkomst als mensen maar ook naar datgene wat we achterlaten en doorgeven. Koolens werk is herkenbaar aan zijn vrolijke kleurgebruik. Eerder maakte als Monument voor Toekomstig Geluk een grote felgekleurde raket voor Drachten.

De Lucas Art Assignment is door het Lucas van Leyden Fonds in het leven geroepen om een impuls te geven aan beeldende kunst in de openbare ruimte in Leiden. Naar verwachting wordt het werk in het najaar van 2022 geplaatst.

Advertentie

Cultuur Leiden Maatschappij Onze Sporen


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×