Jacintha Groen spreekt tijdens Keti Koti op 1 juli, de herdenking van de afschaffing van de slavernij. (Foto: Chris de Waard).

Jacintha Groen: 'Hoe nu verder na deze excuses? Het is niet mijn geschiedenis, maar ónze geschiedenis'

Na heel wat geharrewar in de aanloop naar 19 december, sprak minister-president Mark Rutte dan toch excuses uit voor het slavernijverleden. Leerkracht basisonderwijs Jacintha Groen was blij verrast door de woorden die Rutte had gekozen. “Weloverwogen woordkeuzes,” reageert Groen.

“Ik mocht eerder naar huis om samen met familie en vrienden te kunnen kijken naar de toespraak. Het was best spannend, want we wisten niet wat we konden verwachten. En laten we eerlijk zijn, het was niet heel handig aangepakt, maar ik ben wel blij dat er nu excuses zijn aangeboden. Ik wacht al heel lang op excuses. Ik was ook blij dat hij zei, er komt geen punt achter deze excuses, maar een komma.”

Kijk en luister het hele interview terug van Nieuws071-presentator Gerry van Bakel met Jacintha Groen over het slavernijverleden.

Zelf besteedt Groen al jarenlang aandacht aan het slavernijverleden op de basisschool waar zij werkt. Ook aan de allerjongsten, in de kleutergroepen. “Ik heb dat ook altijd bij mijn eigen kinderen gedaan. En ik doe het al vijfentwintig jaar. Maar het is tijd om het breder te trekken en daarom heb ik een lespakket samengesteld. Het omvat verschillende elementen: slavernijverleden, migratie, racisme en discriminatie en burgerschap.”

Kleurrijk
Natuurlijk aangepast op wat kinderen van een jaar of vijf kunnen begrijpen. “Ik praat niet over afgehakte hoofden of brandmerken, maar ik vertel wel het eerlijke verhaal hoe slavernij is ontstaan. En dat mensen ander mensen verkochten, als een pakje koffie. Je ziet dat het voor kinderen heel moeilijk te begrijpen is dat mensen dat doen. En ik vertel ook waarom Nederland nu is zoals het is. Zo kleurrijk ook.”

Reacties van ouders zijn niet talrijk, maar wel positief. “Komt er een opa mee naar school die mij zegt dat hij het goed vindt dat we het op school over slavernij hebben gehad. Ik kwam laatst ook nog een vrouw tegen van in de dertig met twee kinderen, die me vertelde dat ze nog goed wist dat ik haar had verteld over het slavernijverleden. Dat is mooi om te horen, zij geeft het dan ook weer door aan haar kinderen.”

Gezamenlijk
Dat kleuters te jong zouden zijn voor het thema slavernij spreekt Groen van harte tegen. “Ik vergelijk het altijd met de viering van 3 oktober, daar beginnen we ook mee bij de kleuters. En je vertelt steeds wat meer. Ik wil kinderen geen traumatische ervaring bezorgen, maar we hoeven ze ook niet teveel te ontzien. Dit is een stukje geschiedenis. En het is niet mijn geschiedenis, het is ónze geschiedenis. Van iedereen die in Nederland woont, en we hebben ook een gezamenlijke toekomst. Rutte had het over de lelijke pagina’s. Laten we samen nu mooie pagina’s gaan maken.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Politiek


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×