De PvdD strijdt al vele jaren tegen het gebruik van dieren bij evenementen. In 2011 bijvoorbeeld tegen het meelopen van ganzen in de optocht op 3 oktober. (Archieffoto: Chris de Waard).

Partij voor de Dieren wil nu echt einde aan evenementen met dieren

In een serie vragen aan het college van burgemeester en wethouders vraagt de Leidse Partij voor de Dieren om een verbod op al het gebruik van dieren bij evenementen. Aanleiding is het inzetten van het bedrijf Bert’s Animal Verhuur door enkele Leidse organisaties.

“In 2019 heeft de rechter al geoordeeld dat Bert’s Animal Verhuur het verhuren van dieren moet staken”, zegt raadslid Lianne Raat in een toelichting tegen Sleutelstad. “Maar het  dierenverhuurbedrijf trekt zich niets aan van de uitspraak van de rechter en verhuurt nog steeds dieren voor feesten, partijen en evenementen.”

Omdat het bedrijf ondanks het verbod stug doorgaat met het verhuren van dieren, wil de PvdD nu dat de gemeente Leiden in gesprek gaat met organisatoren van evenementen om ze erop te wijzen dat het gebruik van dieren in Leiden onwenselijk is. Dat beleid bestaat op zich al langer, maar als een evenement niet vergunningplichtig is, is er ook geen contact. De Partij voor de Dieren wil daarom dat de gemeente breder gaat uitdragen dat dit in Leiden niet de bedoeling is.

Lianne Raat over het verhuren van dieren ten behoeve van evenementen in Leiden.

Uit de vragen van de PvdD aan het stadsbestuur blijkt dat Bert’s Animal Verhuur vorig jaar zonder de daarvoor benodigde vergunning met een levende kerststal in de Stevenshof stond. Dit jaar zou het in elk geval gaan om Minerva, waar op 20 april 2022 geitjes, alpaca’s, schaapjes, varkentjes en lammetjes hebben gestaan, Teddy Kids die twee keer een zogenoemde knuffelfarm inhuurde met jonge dieren om mee te knuffelen en een bijeenkomst van Libertas waar op 7 mei 2022 ook een knuffelfarm stond.

Het bedrijf staat er volgens de PvdD-raadsleden Lianne Raat en Laura Delver om bekend maling te hebben aan het welzijn van dieren. “Zo neemt zij zeer jonge dieren mee naar evenementen, dwong zij een varken met ernstige symptomen van hittestress te lopen en worden dieren niet volgens de daarvoor geldende regels vervoerd.” Eerder deze maand werden bij een kerstmarkt in het Limburgse Arcen nog negen dieren van het verhuurbedrijf in beslag genomen.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×