De kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht. (Foto: Robbert van Cleef).

Leidse kerstmarkt onder vuur op sociale media: ‘Ik ben naar Den Haag gegaan’

Leidenaren zijn op Facebook niet bepaald te spreken over de kerstmarkt die dit jaar voor het eerst op de Hooglandse Kerkgracht georganiseerd werd. Er wordt met verbazing gereageerd op het bericht dat het centrummanagement van Leiden redelijk enthousiast is over de kerstmarkt. De kerstmarkt was voorheen een drijvende kerstmarkt op de Nieuwe Rijn, maar dat bleek te duur te zijn.

De meeste reacties gaan van kritisch naar ronduit negatief, op een enkele uitzondering na. Veel mensen vinden de kerstmarkt te klein en te ongezellig. Zo wordt er veel geklaagd over het ontbreken van muziek en over de ongezellige marktkramen die de houten huisjes hadden vervangen.

Fijn dat er íets georganiseerd werd, daar niet van. Maar wegens overlast voor de omwonenden werd het erg beperkt gehouden. Zo was er geen muziek, geen mooi kerstkoortje op bv. de kop van de markt. Wél, heel zielig, een lama, die doorheen de mensenmassa geleidt werd en daardoor allerlei stressgedrag vertoonde.

Ik ben maar naar Den Haag gegaan want in Leiden was er niks aan.

Het feit dat deze kerstmarkt op het water was maakt het onderscheidend van de rest! Er is geen enkele kerstmarkt zo sfeervol in Nederland op het water!!! Voor Corona waren wij er degelijks te vinden. Kids schaatsen wij bakkie doen en dingetjes kopen!! Beste locatie ever. Waarom Leiden hier nou weer voor gekozen heeft weet ik niet. Totaal niet centraal achter de kerk weg gedoken. Niet meer doen dus! Gewoon weer terug naar het water!!!

Hing geen sfeer. Armoedige zooi. Met dank aan de wijkvereniging.

Centrummanager Gijs Holla zei maandag tegen Sleutelstad hij positief is over de eerste kerstmarkt op de Hooglandse Kerkgracht. Zeker gezien de moeilijke aanloop. Bewoners waren het niet eens met de komst van de kerstmarkt, stapten naar de rechter en verloren.

Holla reageert ook op de kritiek door erop te wijzen dat dit pas de eerste keer was: “Er kan zeker meer uitgehaald worden. Het was de eerste keer op die plek en we waren vooral benieuwd of de mensen de markt zouden vinden. Dat blijkt het geval. We zien nog veel verbeterpunten: meer kerstsfeer, betere muziek enzovoort. De onzekerheid of de markt door mocht gaan, heeft er tevens voor gezorgd dat we niet alles uit de kast konden halen dit jaar. Terug naar het water is helaas onbetaalbaar.”

Niet iedereen is negatief over de kerstmarkt, want de locatie doet een beetje denken aan Charles Dickens.

De kerstmarkt op deze plek leent zich uitstekend om uit te groeien naar een Dickens festijn. Gijs Holla zou eens naar Deventer moeten kijken hoe ze het daar aanpakken.

Het centrummanagement geeft aan dit jaar te zien als een tussenjaar. “Ik ben allang blij dat we iets konden doen, want een paar weken geleden leek het erop dat we helemaal geen kerstmarkt zouden hebben.”

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×