De begeleidingscommissie voor het onderzoek naar het effect van droogte op de funderingen van huizen in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Bewonerscommissie vol bouwexperts begeleidt funderingsonderzoek in Merenwijk

Voor het onderzoek van de gemeente naar de funderingen van huizen in de Merenwijk, heeft de wijkvereniging een stevige begeleidingscommissie geïnstalleerd met bewoners met bouwkundige en andere relevante expertises. Dit gebeurde met het oog op de start van het onderzoek in het eerste kwartaal van 2023. Dat betreft in eerste instantie vier typen woningen: twee in de Rozen, een in de Werven en een in de Rodes.

“Ik schrok enorm van de zorgen van huiseigenaren over mogelijke paalrot van de houten funderingspalen waarop huizen in de Merenwijk zijn gebouwd”, zegt Gerard van Hees, voorzitter van de wijkvereniging. “Door de droogte van de laatste jaren en een te laag waterpeil is er een risico dat de houten palen gaan rotten. Als er iets met je huis is, dan raakt dat je bestaanszekerheid. Daarom hebben wij als wijkvereniging deze zorgen heel serieus genomen. Via deze deskundige begeleidingscommissie komen wij op voor de belangen van de bewoners van de Merenwijk.”

Van Hees is blij dat hij in zijn wijk zoveel kennis en kunde heeft kunnen mobiliseren. In de commissie zitten onder anderen bouwkundigen, een waterbouwkundige, een natuurkundige en een civiel ingenieur. “We missen nog wel een hydroloog, iemand die expert is op het vlak van de waterhuishouding”, zo wordt opgemerkt.

De commissie gaat nu eerst met de gemeente overleggen over het plan van aanpak voor het onderzoek naar de gevolgen van langdurige droogte voor funderingen in de Merenwijk.

“Wij zijn tevreden met dat plan van aanpak en met het feit dat het onderzoek straks in 2023 begint”, zegt Oscar Gennissen, ondernemer en lid van de commissie. Behalve met de gemeente gaat de commissie ook met het Hoogheemraadschap van Rijnland in gesprek en dan in het bijzonder over de noodzaak van een adequaat grondwaterpeil.

Metingen
Uit metingen van Merenwijkbewoner Jaap Koppe bleek dat het water in de zomer veel te laag stond. De funderingspalen bestaan uit een houten paal met daarbovenop een betonnen opzetstuk. Die palen horen helemaal onder water te staan en dat was niet het geval. Dit kan leiden tot zogeheten paalrot en daarmee tot scheuren, het klemmen van deuren, scheefstand en in het ergste geval ineenstorting van een huis.

De begeleidingscommissie bestaat uit (op de foto v.l.n.r.): Dick Grootveld (waterbouwkundige), Richard Bormans (programmamanager, civiel ingenieur), Bas van Poppel (natuurkundige en ICT), Oscar Gennissen (ondernemer), Gerard van Hees (voorzitter Wijkvereniging Merenwijk), Fred Wessels (architect en bouwkundige), Jaap Koppe (bouwkundige en initiatiefnemer) en Coby Haring (projectontwikkeling en zonne-energie).

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Politiek Paalrot in Merenwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×