Een gespecialiseerd bureau plaatst extra peilbuizen voor het monitoren van het grondwaterpeil in de Merenwijk. (Foto: Louis Smit)

Onderzoek houten paalfunderingen in Merenwijk gestart

Met het plaatsen van extra peilbuizen voor het monitoren van het grondwaterpeil is begonnen met het onderzoek naar de conditie van de houten paalfunderingen in de Merenwijk. De gemeente Leiden gaf hiertoe opdracht wegens zorgen van bewoners over de gevolgen van droogte voor de houten palen waarop hun huizen zijn gebouwd. Als de houten palen droog staan, kan de houten fundering wegrotten doordat er zuurstof bij het hout komt.

De gemeente liet in november vorig jaar weten dat zij een gespecialiseerd onderzoeksbureau inschakelt. Dit bureau plaatst momenteel extra peilbuizen bij een aantal huizen in de Merenwijk. Bij een van de huizen, aan de dijk bij de Zijl, werden drie meetpunten aangebracht: aan de kant van de dijk, vlak voor het huis en op de straat voor het huis.

“Op die manier kan gekeken worden naar het verhang. Dat is het hoogteverschil van het grondwater tussen diverse plaatsen dichtbij de fundering”, zegt de huiseigenaar. “De peilbuizen blijven er voorlopig zitten, zodat naar voren komt hoe het grondwaterpeil zich over langere tijd gedraagt.” Het peil van het grondwater kan op afstand digitaal worden afgelezen.

Te laag
Uit eigen metingen die een van de Merenwijkers sinds 2018 uitvoerde, bleek dat het grondwaterpeil in de zomer veel te laag was. De funderingspalen bestaan uit een houten paal met daarbovenop een betonnen opzetstuk. Die palen horen helemaal onder water te staan en dat bleek niet altijd het geval te zijn. Dit voedde de vrees voor schade en zogeheten ‘paalrot’ op de langere termijn.

Het onderzoek van de gemeente Leiden wordt begeleid door een bewonerscommissie vol experts.

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Paalrot in Merenwijk


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×