Bewoners van de Merenwijk dringen aan op het op peil houden van het grondwater bij droogte zodat de funderingspalen steeds onder water staan. (Foto: Louis Smit).

Gemeente Leiden start onderzoek naar funderingen Merenwijk

De gemeente Leiden start een onderzoek naar de gevolgen van langdurige droogte voor funderingen in de Merenwijk. Zij reageert daarmee op zorgen van huiseigenaren over mogelijke paalrot van de houten palen waarop hun huizen zijn gebouwd.

“Wij als gemeente zijn niet verantwoordelijk voor de eigendommen en voor de funderingen. Tegelijkertijd heeft de gemeente wel behoefte aan meer inzicht in de problematiek”, zegt voorlichter André Vanhaelen van de gemeente. Hij laat weten dat het op basis van coulance is dat de gemeente het onderzoek verricht. Er is een gespecialiseerd adviesbureau ingeschakeld.

De gemeente is al even in gesprek met bewoners uit de Merenwijk over hun zorgen. “Ik ben blij met de coöperatieve houding in deze kwestie. Goed dat de gemeente Leiden de bezorgdheid serieus neemt”, zegt Oscar Gennissen namens de bewoners.

Watermeetpunt
Op 17 november wordt het onderzoeksvoorstel met de bewoners besproken. Ook de wijkvereniging wordt geïnformeerd. De uitvoering van het onderzoek en de bijbehorende metingen is voor het eerste kwartaal van 2023 gepland. De bevindingen worden vervolgens eerst met de Merenwijk gedeeld.

Een van de bewoners is vanaf 2018 consequent gaan letten op de grondwaterstand. Hij maakte daarvoor in zijn kruipruimte een watermeetpunt. Daaruit bleek dat het water in de zomer veel te laag stond. De funderingspalen bestaan uit een houten paal met daarbovenop een betonnen opzetstuk. Die palen horen helemaal onder water te staan en dat was niet het geval. Dit kan leiden tot zogeheten paalrot.

 

 

Duurzaamheid Leiden Maatschappij Nieuws Politiek


Studio
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

×