(Foto: Chris de Waard).

Economische groei Leidse regio krimpt in 2023

De agglomeratie Leiden en Bollenstreek is volgens een onderzoek van de Rabobank volledig hersteld van de economische klap die corona uitdeelde en laat dit jaar zelfs een positief beeld zien. Toch gaat het vergeleken met andere regio’s niet goed. Het CDA Leiden wil weten wat daarvan de oorzaken zijn en stelde onlangs een serie vragen aan het college.

Voor onze regio is de ‘index economische ontwikkeling’ voor dit jaar uitgekomen op 103 punten ten opzichte van 100 punten in 2019. In het eerste coronajaar daalde de index nog naar 96 punten om vervolgens in 2020 alweer naar 99 punten te stijgen. Toch blijft de economische ontwikkeling in de regio Leiden en Bollenstreek achter bij de Nederlandse economische groei, die dit jaar naar verwachting van de Rabobank uitkomt op 4,2 procent. Vooral de sterke groei in de eerste helft van dit jaar is debet aan deze groei. Maar bedrijven kampen ook met personeelstekorten, materiaalschaarste en hoge bezettingsgraden, waardoor er weinig ruimte is om verder te groeien.

Momenteel hebben bedrijven en consumenten vooral te maken met hoge energiekosten en gestegen rentes. Voor de laatste drie maanden van dit kalenderjaar voorziet de Rabobank daarom een lichte krimp. Ook de komende jaren gaat de Rabobank uit van een aanzienlijk lager groeitempo. Landelijk is de prognose 0,6 procent in 2023 en 1,0 procent in 2024. In de regio Leiden en Bollenstreek krimpt de economie volgend jaar met 0,5 procent volgens de voorlopige voorspelling van de Rabobank. De Rabobank voorziet krimp in de industrie en handel. De industrie lijdt onder de hoge energie- en grondstofprijzen en gestegen arbeidskosten. De handel kampt vooral met dalend consumentenvertrouwen waardoor de consumptie van mensen terugloopt.

Het CDA Leiden heeft aan het Leidse college van burgemeester en wethouders gevraagd waarom de economie in onze regio achterblijft. De Leidse regio, inclusief de Bollenstreek, staat in het Rabo-onderzoek op plek 37 van de 40 regio’s die werden vergeleken.

In het onderzoek stelt RaboResearch ook dat kennisintensieve regio’s de grootste groei (zullen) doormaken. CDA-fractievoorzitter Sebastiaan van der Veer wil dan ook weten waarom dat voor Leiden met zijn Bio Science Park niet geldt. Ook Alphen aan den Rijn en Gouda groeien niet en dus vraagt de CDA’er zich af of er overeenkomsten zijn tussen de krimp in die drie gebieden.

Het CDA wil tenslotte weten wat Leiden eraan gaat doen om de economie weer beter te laten presteren.

Economie Leiden Regio


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×