(Foto's: Omroep West).

Enorme dode bever opengesneden: 'Wat gaan we tegenkomen?'

Op de snijtafel in het atrium van Naturalis ligt woensdag een enorme dode bever. Drie preparateurs zetten hun scherpe mesjes in het dode dier. Ze beginnen bij de poten en de onderbuik, want daar zit de enorme geurklier van de bever en die moet er zo snel mogelijk uit voor ze hem beschadigen. Want dan gaat het pas echt stinken. Kinderen en ouders kijken ademloos toe.

De bever is geen natuurlijke dood gestorven. Afgelopen november werd hij langs de kant van de weg gevonden in Ouderkerk aan den IJssel. Leon van Es van de dierenambulance Gouda is bij het prepareren aanwezig. “Ik vond het dier destijds en wist meteen dat ‘ie dood was. De lijkstijfheid was al een beetje ingetreden. Ik vond het vooral heel erg zonde van zo’n mooi groot beest.”

De bever is een heel groot exemplaar. De preparateurs meten een lijf van 86 centimeter en een staart van 43 centimeter. Voordat er gesneden wordt, kammen insectologen de vacht uit op zoek naar de enige echte beverkever. Dat is een zeer zeldzaam insect dat alleen in de vacht van bevers leeft en tegen water kan. Helaas wordt er geen gevonden.

Doodgereden
Dan wordt onder het toeziend oog van kinderen en ouders de bever opengesneden. Opvallend is dat de kinderen er vooral met veel interesse naar kijken en niet met angst. Een jongetje is erg benieuwd hoe de darmen eruitzien, want hij heeft nog nooit darmen gezien. Ondertussen worden er vragen afgevuurd. ‘Is het een mannetje of een vrouwtje?’ ‘Hoe is hij dood gegaan?’ ‘Zit er een baby in de buik?’

Dat zijn allemaal vragen waar Naturalis antwoord op hoopt te krijgen. De geslachtsorganen van een bever liggen in de buikholte, dus het geslacht kan pas na het opensnijden bepaald worden. Het dier is waarschijnlijk doodgereden door een auto, omdat er wat bloed bij de kop is, maar aan de hand van inwendige kneuzingen kan dat met zekerheid bepaald worden.

Tekst gaat door onder de foto’s.

  • De kop, tanden en voorpoten van de bever
    De kop, tanden en voorpoten van de bever
  • Het prepareren begint aan de onderbuik
    Het prepareren begint aan de onderbuik
  • Gevonden bever wordt geprepareerd in Naturalis
    Gevonden bever wordt geprepareerd in Naturalis

Houtwol
De belangrijkste reden waarom Naturalis het dier wil prepareren is voor de wetenschap. Alle organen en botten worden onderzocht en zo mogelijk bewaard. De maaginhoud wordt bekeken om te weten wat hij gegeten heeft. Uiteindelijk wordt de vacht gedroogd en de bever gevuld met houtwol. Hij wordt niet echt opgezet, maar plat bewaard in de collectie.

Naturalis heeft 54 andere bevers op stok en al hun gegevens in de computer. Dat kan honderden jaren bewaard worden. Met de data van al die bevers kan uiteindelijk gekeken worden naar de verschillen en overeenkomsten tussen de bevers en waarom dat zo is. Ook wordt de evolutie van de soort in Nederland op deze manier in kaart gebracht.

Avontuur
Preparateur Liselotte Rambonnet staat er stralend bij. “Dit is vooral een heel spannend avontuur. Wat gaan we tegenkomen?” Ondertussen beantwoordt ze heel rustig alle vragen van de kinderen. Maar op de vraag hoe de bever heet, moet ze het antwoord schuldig blijven.

Leiden Maatschappij Grootste bever


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×