(Video: Robbert Beurse).

Naturalis-bever vrijwel zeker een vrouwtje

Tijdens de preparatie van de enorme bever in het Naturalis Biodiversity Center is geen penisbot aangetroffen. De onderzoekers kunnen dan ook voorzichtig concluderen dat de bever een vrouwtje was.

“Ze heeft een botsing gehad waardoor er veel ‘stuk’ is aan de binnenkant van de bever. Maar we denken wel zeker te weten dat het een vrouwtje was”, zegt preparateur Liselotte Rambonnet. Het onderzoek heeft ook uitgewezen dat de bever een parasiet bij zich droeg. “Tussen darmen hebben we iets gevonden. Waarschijnlijk eitjes van een parasiet. Die worden nu verder onderzocht door experts.”

Ook de staart van de bever leverde interessante informatie op. “Ja, ze was duidelijk al klaar voor de winter want er was best veel vet opgeslagen in haar staart. Bevers leven van dit vet als er weinig eten is in de koudste maanden van het jaar”, legt Rambonnet uit.

De bever wordt na preparatie niet in het museum tentoongesteld. “We gaan haar niet ‘mooi’ opzetten. We maken haar helemaal plat en dan wordt ze opgenomen in de collectie voor onderzoek.”

Leiden Maatschappij Onderwijs Science Grootste bever


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×