(Video: Roeland van Wely).

Bekende kunstenaars sluiten zich aan bij ARS

Zijn 16-jarige puberdochter inspireert kunstenaar Frank van Polanen Petel bij het schilderen. In ‘Vaderschap’ heeft hij zichzelf wakend geschilderd met een geweer. Van Polanen Petel is nieuw bij kunstenaarsvereniging ARS. Voorzitter Conny Broeyer opende zondag in aanwezigheid van cultuurwethouder Yvonne van Delft de expositie ‘Nieuwe leden in 2022’ met zijn werk en het werk van de andere nieuwe leden.

ARS, voluit Ars Aemula Naturae (‘de kunst wedijvert met de natuur’), bestaat al sinds 1694. Die geschiedenis was voor Van Polanen Petel een van de redenen om zich aan te sluiten bij ARS: “Als je door het gebouw heenloopt, voel je de historie van deze kunstenaarsvereniging.” De andere nieuwe leden zijn Maurice Braspenning, Joost Wensveen en Allart Lakke, allen geen onbekenden binnen de Leidse kunstenaarsscène.

Energieprijzen
De kunstenaarsvereniging ARS is gevestigd in een rijksmonument aan de Pieterskerkgracht in Leiden. Deze historische plek past bij de vereniging. “Nadeel is dat de energieprijzen die wij als vereniging moeten betalen afgelopen jaar meer dan verdubbeld zijn”, vertelde Broeyer tijdens de opening van de expositie. Een feestje dat ook als nieuwjaarsreceptie dienst doet. Ze zou graag zien dat ARS extra financiële ondersteuning krijgt van de gemeente Leiden voor de torenhoge energiekosten.

Van Delft wees op het belang van de kunstenaarsvereniging en zei het probleem van de huisvesting van ARS te herkennen: “Het is een oud gebouw waar de warmte in de winter uitvliegt. We gaan in gesprek met ARS om te helpen bij de verduurzaming, maar de vereniging moet wel kijken naar samenwerking met andere partijen, en met ander kunstenaars.” Dat wil ARS ook wel. Broeyer: “We zoeken nieuwe leden, en we zijn in gesprek met andere kunstenaarsverenigingen over samenwerking.”

Kunst
De kunst van de nieuwe leden is veelzijdig. Maurice Braspenning schildert dieren op een expressieve, kleurrijke wijze. Frank van Polanen Petel schildert mensen met een maatschappelijke of persoonlijke invalshoek. Joost Wensveen bewerkt fotografische beelden en creëert nostalgische settings. Wensveens werk doet denken aan het werk van de Amerikaanse schilder Edward Hopper, dat wil zeggen verstilling en eenzaamheid. Allart Lakke werkt driedimensionaal: sober, en met karakter.

De expositie Nieuwe leden in 2022 is te bezoeken tot en met zondag 22 januari 2023, op vrijdag, zaterdag en zondag van 13.00 tot 17.00 uur op Pieterskerkgracht 9a Leiden. Maurice Braspenning en Joost Wensveen zijn zaterdag 14 januari tussen 10.00 en 12.00 uur te gast bij het radioprogramma Cultuur071 van Sleutelstad.

Cultuur Duurzaamheid Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×