Het Voorschotense college ontving de inwoners die op de nieuwjaarsbijeenkomst afkwamen. (Foto's: Chris de Waard).

Burgemeester Stemerdink: 'Hoop op mooie periode na jaar vol crises'

Crisis was het woord dat in de nieuwjaarstoespraak van de Voorschotense burgemeester Nadine Stemerdink veel voorkwam. Ze sprak die maandagavond uit in de raadzaal van het gemeentehuis.

“Een klimaatcrisis, stikstofcrisis, wooncrisis, koopkrachtcrisis, asielcrisis en een vertrouwenscrisis. Ik heb niet vaak zo’n jaar meegemaakt”, blikte Stemerdink terug. Ze hoopt dat het komende jaar beter zal zijn en ziet daarvoor ook wel genoeg kansen.

De burgemeester stond ook uitgebreid stil bij de jaarwisseling. Die is in Voorschoten dan wel rustig verlopen, maar landelijk was er opnieuw veel leed. “Artsen in het oogziekenhuis spraken van een horrornacht en het leven van jonge mensen is tijdens de jaarwisseling definitief veranderd. Ook zijn er agenten gewond zijn geraakt doordat er illegaal vuurwerk naar hen werd gegooid. Hoe lang vinden we dit als samenleving nog acceptabel.”

De Voorschotense burgemeester Nadine Stemerdink blikt terug op een roerig 2022. Zowel privé als voor de gemeente en de inwoners.

Bestaanszekerheid
Het uitbreken van de oorlog in Oekraïne noemt Stemerdink de allerbelangrijkste gebeurtenis die in 2022 plaatsvond. “Die oorlog heeft grote invloed op onze bestaanszekerheid.  Het aanzetten van de verwarming of het nemen van een douche zijn door onbetaalbare rekeningen voor veel mensen niet meer vanzelfsprekend. En dat gaat echt om meer mensen dan wij ons realiseren.”

Ook het bieden van opvang en hulp aan de vluchtelingenstroom die door de oorlog op gang kwam, kwalificeert Stemerdink als grote vraagstukken. “Maar het gaat gelukkig heel goed en het gemeentehuis blijft voorlopig beschikbaar voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen. In elk geval tot maart 2024.” Ook de statushouder die worden opgevangen in Van der Valk hotel de Gouden Leeuw kunnen langer blijven. De opvang daar werd recent verlengd tot 1 december van dit jaar.

Pittig
Stemerdink hoopt ook in privé-opzicht op een wat rustiger jaar. “Ik denk dat iedereen wel weet dat mijn afgelopen jaar pittig was in privé-opzicht. Dat ben ik heel goed doorgekomen dankzij vriendengroep, maar zonder hen had ik hier nu niet op deze manier gestaan.” Stemerdink verloor afgelopen zomer haar moeder en ziet uit naar een periode met wat meer rust. “En genieten van de mooie dingen in het leven.”

Maatschappij Politiek Voorschoten


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×