Actie Kerkbalans: "Een sluitende kerkbegroting is helaas geen vanzelfsprekendheid." (Foto: Louis Smit)

Leidse kerken vragen om geld voor maatschappelijke activiteiten

Leidse kerken vragen hun leden deze maand om geld voor personeel en het onderhoud van hun gebouwen maar ook voor maatschappelijke activiteiten. Dat doen zij in het kader van de landelijke Actie Kerkbalans. De bestemming van het geld varieert van zonnepanelen op het dak van een kerk tot het aansluiten bij maatschappelijke activiteiten binnen Leiden, zoals inzamelingen voor de Voedselbank en humanitaire steun aan de slachtoffers van de oorlog in Oekraïne.

“Er is een succesvolle start te melden door de aanstelling van twee jeugdwerkers die in de hele gemeente mooie projecten met en voor onze jongeren organiseren”, zegt voorzitter Foort van Oosten van het College van Kerkrentmeesters van de Protestantse gemeente te Leiden, in zijn oproep aan kerkleden om een financiële bijdrage toe te zeggen. “Hetzelfde geldt voor onze ouderenwerkers die goede contacten onderhouden met onze oudere medegeloofsgenoten.”

Onder de Protestantse gemeente vallen vijf geloofsgemeenschappen met elk een eigen identiteit: Leiden Zuidwest, De Verbinding, de Marekerkgemeente, de Leidse Binnenstadsgemeente en de Regenboog in de Merenwijk. De laatste gemeenschap is oecumenisch. Die zegt: “We werken samen met diaconaal centrum De Bakkerij om mensen met problemen te helpen, momenteel bieden wij vluchtelingen tijdelijk een dak boven hun hoofd. En in het buurthuis helpen we kinderen uit de wijk bij hun huiswerk.” Pastor Willy Hoogendoorn voegt daaraan toe dat ‘een sluitende begroting helaas geen vanzelfsprekendheid is’.

Geen subsidie
Kerkbalans is al sinds 1973 een gezamenlijke landelijke actie van kerken. “De kerk krijgt geen subsidie. Onderhoud van het gebouw, de koffie, maar ook het personeel en missionaire en maatschappelijke projecten kosten geld. Daarom is er de Actie Kerkbalans”, zegt de centrale organisatie, die plaatselijke kerken adviezen geeft voor hoe ze leden kunnen aanzetten tot donaties. Het motto van de actie dit jaar is ‘Geef vandaag voor de kerk van morgen’. In het landelijke radiospotje van Actie Kerkbalans wordt de rol van de kerken genoemd bij de hulp aan armen, vluchtelingen en eenzamen. De inzamelingsactie duurt tot 26 januari, maar ook daarna kunnen bijdragen binnenkomen.

Naast de Protestantse Kerk Nederland doen de Rooms-Katholieke Kerk en de Oud-Katholieke Kerk mee aan Kerkbalans. Zo roept de rooms-katholieke Sint Josephkerk aan de Herensingel gelovigen op om te doneren ‘zodat de parochiekern kan voortbestaan in het geven van geestelijke steun, gemeenschap, maar ook de verwarming en het onderhoud’. Ook de Oud-Katholieke Parochie, die aan de Zoeterwoudsesingel haar kerk heeft, verzoekt de kerkleden elk jaar via de Actie Kerkbalans een financiële bijdrage te leveren aan het werk van de parochie waartoe zij behoren.

Economie Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×