Saskia America van de Binnenvest (2e van links): "We willen de verslaafden met het Sociaal Pension van de straat houden." (Foto: Louis Smit).

Discussie over plannen groter Sociaal Pension

Aan de ene kant het inzicht dat drugsverslaafden in Leiden ordentelijk moeten worden opgevangen, aan de andere kant klachten en zorgen van omwonenden over overlast en criminaliteit in de buurt. Daartussen laveerde de informatieavond die de gemeente maandag had georganiseerd over het besluit van B&W over de bouw van een groter Sociaal Pension op de plek van het voormalige Belastinggebouw.

Er is al een Sociaal Pension in dat gebied, maar de gemeente wil nieuwbouw plegen en het aantal pensionbewoners laten groeien van 28 naar veertig of vijftig. Daar kwam al flink wat kritiek op, onder meer van de wijkverenigingen van Transvaal en het Stationsgebied. Er werd gevraagd om transparantie, een risicoanalyse en een daarop afgestemd zorgplan. Ook werd uiting gegeven aan bezorgdheid over drugshandel in de buurt en rondzwervende verslaafden.

“Als ik naar het station loop, word ik soms drie keer aangesproken door een bedelende verslaafde”, zegt een bewoner. Zij is een van de ongeveer twintig bezoekers van de informatieavond, waar ook twee boa’s, wijkregisseur Mirjan van der Blom van stadsdeel West en vertegenwoordigers van de Binnenvest aanwezig waren. De Binnenvest is de stichting voor maatschappelijke opvang van dak- en thuislozen in Leiden. Die runt de 24-uurs-opvang in Nieuwe Energie en ook het Sociaal Pension.

Saskia America, manager intramurale voorzieningen van de Binnenvest, beschrijft de populatie van het Sociaal Pension. “Het zijn geen zware psychiatrische patiënten, wel overwegend mensen met verslavingsproblematiek. We hebben een zorgplicht voor hen en willen ze met het Sociaal Pension van de straat houden. Ze mogen op hun eigen kamer drugs gebruiken”, zegt zij. “Ze zijn vrij om te gaan en te staan waar ze willen. Dat de locatie vlakbij de binnenstad is gepland, komt doordat we weten dat ze toch naar de binnenstad trekken. Groei van het aantal woonplekken is nodig omdat de opvang van Binnenvest in Nieuwe Energie verstopt zit. Velen hadden al moeten doorstromen naar het Sociaal Pension.”

Zorgplan
Volgens bewoners wordt de overlast verdubbeld als het bewonersaantal van het Sociaal Pension wordt verdubbeld. Ook zijn er twijfels over het vermogen van de Binnenvest om overlast tegen te gaan. “Kunnen jullie dat wel aan? Hoe ziet het zorgplan eruit? Hebben jullie daar wel genoeg personeel voor?”, zo klonk het van de kant van de bewoners. Een andere bewoner verbaast zich over het feit dat de bewoners van het Sociaal Pension op hun kamer mogen gebruiken: “De verslaving wordt dus gevoed. Dan krijg je dus dealers aan de deur. Er is kennelijk geen programma, ze verloederen.”

Jeroen van Giezen, maatschappelijk werker bij het Sociaal Pension, wil het beeld wegnemen van een ‘boksring’. “Het gaat om kwetsbare mensen. We zitten erbovenop. We kunnen een stabiele omgeving bieden. Voor bewoners is een kamer voor zichzelf een verademing na de opvang bij Nieuwe Energie. Een man die alleen maar liep te grommen hebben we tot het spreken in hele zinnen kunnen brengen. Hij neemt nu zijn medicatie in. Die heeft echt een draai ten goede kunnen maken. En als er toch misdragingen zijn, dan schakelen wij met de GGZ (Rivierduinen) en de politie. We deinzen ook niet terug om aangifte te doen, als het niet anders kan.”

Melden
Een bewoner klaagt erover dat ze in 2019 een uitgebreide melding over een incident heeft gedaan maar dat ze nog steeds geen antwoord van de gemeente heeft gekregen. De aanwezige boa’s dringen er bij de omwonenden op aan om overlast toch vooral te melden. “Dat kan ook anoniem en dat melden is zo makkelijk mogelijk gemaakt”.

Het locatiebesluit van het Sociaal Pension wordt onderdeel van het bestemmingsplan voor het gebied. De planning is dat dat medio 2023 wordt vastgesteld door de gemeenteraad. Op de ongeveer vijftien zienswijzen en reacties van bewoners en wijkverenigingen gaat de gemeente nog formeel antwoorden. Intussen is er een ‘klankbordgroep’ met bewoners opgericht voor het Sociaal Pension. Daar waren acht aanmeldingen voor. Deze klankbordgroep komt volgende week dinsdag voor het eerst bij elkaar.

Leiden Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×