(Foto: Robbert Beurse).

De oppositie is tegen, maar Zoeterwoude heeft een derde wethouder

Ondanks dat oppositiepartijen Progressief Zoeterwoude (PZ) en Senioren Belangen Zoeterwoude het er niet mee eens zijn, heeft Zoeterwoude vanaf vandaag een derde wethouder. Na felle debatten en een motie van afkeuring verliet de oppositie de raadzaal en stemden de overige partijen in met het voorstel. Moniek van Sandick is hierna direct beëdigd tot extra wethouder.

“We hebben absoluut niets tegen mevrouw van Sandick, maar wel tegen het proces en de inhoud van deze wethouderspositie”, legt PZ-raadslid Pieter Goossen uit. Zijn partij voelt zich onvoldoende betrokken bij het besluit om het college uit te breiden.

“We moesten in de pers lezen dat Moniek is voorgedragen en dat er in de eerstvolgende raadsvergadering direct een besluit genomen moet worden. Dat is niet hoe we in Zoeterwoude hebben afgesproken om met elkaar besluiten te nemen: eerst bespreken in de voorronde, dan een maand later in de raad”, legt de fractievoorzitter van PZ, Myrna van der Poel, donderdagavond uit tijdens de raadsvergadering waarin de uitbreiding wordt besproken.


Pieter Goossen (PZ) in gesprek met presentator Gerry van Bakel over waarom ze tegen uitbreiding zijn.

Senioren Belangen Zoeterwoude sluit zich aan bij PZ. “We kregen een mailtje dat er een derde wethouder bij zou komen en binnen een half uur werd mevrouw van Sandick al naar voren geschoven. We voelen ons niet gehoord”, zegt fractievoorzitter Thea van der Kooi.

Ook coalitiepartners CDA en VVD zetten vraagtekens bij het proces. “Ik denk dat we kunnen concluderen dat dit inderdaad secuurder had gemoeten. Er is wel een aanvullend stuk naar de raad gekomen, maar dat was pas vlak voor de vergadering. Een aantal zaken was vooraf bekend, maar een aantal ook niet”, zegt VVD fractievoorzitter Kitty de Lange. “Laten we dit soort processen een volgende keer nou iets zorgvuldiger doen, dat moet kunnen”, zegt CDA fractievoorzitter Astrid Coene tegen het college.

Namens het college erkent burgemeester Fred van Trigt dat het proces ‘netter had gekund’. Verdere uitleg over de gang van zaken of beloftes voor de toekomst blijven, tot frustratie van PZ, uit.


Verslaggever Robbert Beurse in gesprek met Fred van Trigt over het proces en commotie rond het besluit tot een derde wethouder.

Inhoud
Buiten de wijze waarop het proces is verlopen, zetten de progressieven überhaupt vraagtekens bij het uitbreiden van het college met een extra wethouder. “Na de verkiezingen is besloten om twee relatief onervaren wethouders neer te zetten. Dat zorgt voor grote werkdruk bij de ambtenaren omdat ze meer ondersteuning moeten bieden dan aan een ervaren wethouder. Dat is prima. Ze hebben de ‘gun-factor’ maar wij zeggen: investeer in die ambtenaren, zorg dat hun druk minder wordt, in plaats van dat je er een derde, opnieuw onervaren, wethouder naast zet”, zegt Goossen.

Vacatures
Ook de andere partijen herkennen de benoemde druk op de ambtenaren. “Zeker bij een kleine zelfstandige gemeente -en dat willen we graag blijven- heeft iedereen veel verschillende taken in zijn of haar portefeuille. Dat zorgt voor extra druk. Wij maken ons zorgen over het feit dat bepaalde vacatures maar open blijven staan”, zegt VVD’er De Lange.

Het CDA deelt de zorg om de druk en het lastige invullen van bepaalde ambtenarenfuncties. “Maar laten we dan júist zorgen dat de wethoudersposten wel voldoende bezet zijn. Bij de start van dit college wisten we dat de 1,8 FTE krap was. We weten nu waar we tekort komen. Juist in de regio moeten we ons goed kunnen vertegenwoordigen. Wil je zelfstandig blijven, dan moet je aan tafel zitten. Voorkomen dat er over je wordt gepraat in plaats van mét je. Het op orde brengen van de wethoudersploeg vinden wij dan ook juist een hele goede zet”, stelt Coene.

Motie
De oppositie verwijst nog naar een eerdere discussie in de gemeenteraad. “De hele raad heeft een motie van treurnis ingediend tegen burgemeester Fred van Trigt omdat hij hen niet, en betrokkenen wel, geïnformeerd had over het maken van een ‘pas op de plaats’ bij de herinrichting van Sportpark Haasbroek. Daarna hebben we nog eens goed met elkaar afgesproken dat we als raad tijdig willen weten wat er speelt zodat we hier eerst in de commissie en daarna in de raad iets van kunnen vinden en een besluit kunnen nemen”, weet Goossen.

PZ voelt zich opnieuw gepasseerd. “Dit is weer een schoffering van de raad. Er lijkt niet geleerd van de vorige keer.” De oppositiepartijen dienen een motie van afkeuring tegen het gevolgde proces in. Deze wordt niet gesteund door de coalitie.

Verlaten
Na een korte schorsing besluiten PZ en SBZ om niet mee te stemmen over de uitbreiding. Zij verlaten de raadzaal. De achtergebleven raadsleden van CDA en VVD stemmen voor het toevoegen van een derde wethouder.

Moniek van Sandick is direct door burgemeester Fred van Trigt beëdigd.

Maatschappij Politiek Zoeterwoude


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×