Kanaalweg mogelijk jaar dicht tijdens vervangen Lammebrug

De provincie Zuid-Holland is bezig met de laatste voorbereidingen voor de aanbesteding van het verhogen van de Lammebrug en de verbreding van de Europaweg. De aanbesteding van de Europaweg (N206) start nog dit kwartaal. Dat levert naar verwachting eind 2023 een geselecteerde aannemer op. Dan is er ook meer bekend over de planning van de werkzaamheden en de aanpak.

De aanpassingen moeten samen met de Rijnlandroute zorgen voor een veel betere doorstroming in en om Leiden. Het werk gaat volgens gedeputeerde Frederik Zevenbergen een goed jaar duren. Een deel van die tijd is de Kanaalweg afgesloten om het Lammenschansplein te ontzien. Er komt wel een noodbrug naast de bestaande Lammebrug, maar die heeft een kleinere capaciteit. Het verkeer wordt al die tijd omgeleid.

Tekst gaat door onder de foto’s.

Tijdens het vervangen van de brug, kan het verkeer gebruik maken van een noodbrug. Die wordt aangelegd tussen het Lammenschansplein en de Vlietweg. De leegstaande koffietent Bar van Siem is al gesloopt om ruimte te maken voor die tijdelijke inrichting.

Schans
Als de herinrichting van het gebied klaar is, wordt ook een plek zichtbaar gemaakt waar in oktober 2020 de archeologische resten zijn gevonden van Schans Lammen. Dat is de plek waar Cornelis Joppenszoon de pot met hutspot vond toen de Spanjaarden in 1574 werden verjaagd door het water en de geuzen en Leiden werd ontzet. Het is de bedoeling dat er een kunstwerk komt dat naar die historische plek verwijst.

Verkenning
De gemeente Leiden en de provincie werken samen aan de realisatie van dat kunstwerk. Leiden gaat daarvoor in gesprek met lokale partners en heeft nu alleen nog de grove opzet en de randvoorwaarden voor een kunstwerk besproken met de provincie. Voor het ontwerp van de markering heeft de provincie technische voorwaarden meegegeven aan de gemeente Leiden. Het moet passen in het aangepaste ontwerp van de Europaweg en de nieuwe Lammebrug. Ook mag een kunstwerk geen afleiding vormen voor het verkeer. Dit jaar wil de gemeente Leiden een kunstenaar en het ontwerp selecteren en ook de financiën regelen. Ook de provincie heeft een bijdrage toegezegd.

Chris de Waard in gesprek met gedeputeerde Frederik Zevenbergen.

Leiden Regio RijnlandRoute


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×