Hogewoerdse Binnenpoort montage 1860 en heden. (Foto: Sjoep de Jong).

HVOL wil oude stadspoorten weer 'beleefbaar' maken

Veel Leidenaren missen ze. Of zijn er nieuwsgierig naar: de oude stadspoorten. Leiden had er velen, maar slechts twee (de Zijlpoort en de Morspoort) overleefden de sloophamer. Onder het motto ‘gelukkig hebben we de foto’s nog’ wil de Historische Vereniging Oud Leiden (HVOL) een project starten om de verdwenen poorten opnieuw ‘beleefbaar’ te maken.

De vereniging denkt erover om op de betreffende locaties de fundamenten van de poort zichtbaar maken in de bestrating. “Maar tegenwoordig kan dit ook met behulp van virtual reality, waarbij een app de stadspoort op de juiste plek projecteert. Wij willen beide visualisaties combineren”, legt HVOL voorzitter Jan-Jaap de Haan uit.

Oud Leiden ziet kansen om met moderne technieken en stijlvolle ontwerpen de verdwenen poorten weer zichtbaar te maken. De Haan: “Het zou een fantastische aanvulling op het Singelpark en de Binnenstad zijn. Als je kunt zien waar de Stadspoorten stonden en hoe ze eruit zagen. Hierover gaan wij ook graag in gesprek met de stad. Met stadspartners, fondsen en Leidenaars, maar we zoeken ook deskundigen die hieraan kunnen en willen bijdragen.”

Voor het project worden zowel tekeningen als foto’s gebruikt. Fotograaf Jan Goedeljee maakte rond 1860 een groot aantal afbeeldingen van de poorten, die vlak daarna gesloopt zouden worden.

Leiden Maatschappij


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×