(Foto: Robbert Beurse).

Luisterlijn zoekt ‘nieuwe oren’

Relaties in zwaar weer, rouw, eenzaamheid en emotionele problemen. Het zijn allemaal zaken die je misschien kwijt zou willen bij iemand. Daarvoor is er de Luisterlijn. Volgens Corine Noordam, vrijwilliger van de Luisterlijn Leiden, hebben mensen behoefte aan persoonlijke aandacht en horen ze dan ook van alles voorbij komen. De organisatie, die al bijna 60 jaar bestaat, is op zoek naar vrijwilligers die een luisterend oor willen bieden.

“Wij zijn eigenlijk een luisterend oor voor iedereen die dat nodig heeft op dat moment. Dus 24 uur en 7 dagen in de week. We worden dag en nacht gebeld door mensen die verdrietig zijn, maar ook door mensen die blij zijn en even willen delen dat ze een nieuwe baan hebben”, vertelt Noordam.


Corine Noordam vertelt in De avond van Sleutelstad over de Luisterlijn.

De lijn, die in 1967 werd ingesteld, is niet bedoeld om problemen op te lossen. “Je kunt bellen, je verhaal kwijt en een beetje steun krijgen. Wij zitten er om mensen aan te horen en een hart onder de riem te steken. Met sommige problemen wil je misschien niet elke keer je vrienden belasten. Vrienden slapen ’s nachts, maar wij niet. Het is dan heel erg fijn om je ei kwijt te kunnen.”

Luisteren
De vrijwilligers krijgen professionele training en begeleiding om ervoor te zorgen dat de bellers krijgen waar ze behoefte aan hebben; wat een goed gesprek, troost, erkenning of steun kan zijn. Ze hoeven problemen dus niet op te lossen. “Daar zijn we niet voor. We verwijzen wel eens iemand door naar professionele hulpverlening, maar verder zijn we er om te luisteren.”

Voldoening
Als vrijwilliger haal je zelf ook meer dan genoeg uit de gesprekken volgens Noordam: “Het werk geeft enorme voldoening. Het is heel fijn om op een moment dat iemand somber of zwaar zit, je er echt even kan zijn en een uitlaatklep kan zijn voor de ander. Het is heel dankbaar werk, al helemaal als je merkt dat iemand echt wat aan het gesprek heeft gehad.”

De vrijwilligers leren zelf ook veel. “Het is echt een kunst om goed te luisteren. Je moet leren om zonder oordeel een gesprek te voeren en het perspectief van een ander met empathie te bekijken. Dit kan je allemaal ook weer gebruiken in je eigen werk en leven”, merkt Noordam.

Vrijwilligers
Om alle oproepen te kunnen beantwoorden en om iedereen een goed gesprek te kunnen bieden, zijn er meer vrijwilligers nodig. “Als je ruimte hebt in je hart om tijd te geven aan dit soort werk, is het een kwestie van kijken of je past bij de Luisterlijn en of je er de juiste kwaliteiten voor hebt. Je moet bijvoorbeeld wel stevig in je schoenen staan, omdat de gesprekken heftig en emotioneel beladen kunnen zijn”, aldus Noordam.

Op 16 februari is er een informatiebijeenkomst voor nieuwe vrijwilligers in Leiden. Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via www.deluisterlijn.nl.

Leiden Maatschappij


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×