Welke kant het opgaat met de plannen voor Vlietland is nog steeds onderwerp van felle discussie. (Foto: Chris de Waard).

Provincie over Vlietland: 'College Leidschendam-Voorburg misleidt gemeenteraad'

De provincie Zuid-Holland toont zich in een brief aan Leidschendam-Voorburg (LV) uiterst kritisch over de manier waarop het college van burgemeester en wethouders van die gemeente omgaat met bezwaren tegen het plan van Dutch Lake Residence om 222 vakantiewoningen in het natuur- en recreatiegebouw te bouwen. Volgens het provinciebestuur wordt de raadsleden door hun eigen college ten onrechte voorgehouden dat Zuid-Holland met doorzettingsmacht dreigt om het vakantiepark mogelijk te maken.

In ‘raadsbrief 3094‘ reageert het college van LV op een brief van Burgerinitiatief Vlietland dat in oktober vorig jaar vroeg om uitstel van de besluitvorming rond de vergunningverlening voor 222 recreatiewoningen. Maar daarbij heeft het college van de gemeente LV de eigen gemeenteraad verkeerd geïnformeerd, zo oordeelt het college van Gedeputeerde staten van Zuid-Holland.

Inmiddels heeft de voltallige oppositie in Leidschendam-Voorburg, bestaande uit GroenLinks, CDA, PvdA, SP en ChristenUnie, een spoeddebat over de kwestie aangevraagd.

Plank
Wethouder Bremer van Leidschendam-Voorburg stuurde onlangs een informatiebrief aan haar gemeenteraad met daarin een aantal stellingnames die ze ogenschijnlijk baseerde op de positie die de provincie heeft ingenomen rond het bouwplan. Maar ze slaat de plank mis, zo schrijft het provinciebestuur. “Afstemming hierover had onduidelijkheden die naar aanleiding hiervan zijn gerezen kunnen voorkomen.”

Bremer meldde onder meer dat het ontwerpbestemmingsplan voor de recreatiewoningen binnen het bestaande provinciale beleid past. “Vooralsnog is dat niet correct”, schrijft het college van Gedeputeerde Staten. Op het ontwerpbestemmingsplan heeft de provincie een zienswijze ingediend. Pas als de vragen die Zuid-Holland nog heeft zijn beantwoord, kan de provincie volgens de brief bepalen of de aangepaste plannen binnen het provinciale beleid passen.

Dwang
Volgens het dagelijks bestuur van de provincie Zuid-Holland wekt het college van LV in hun raadsbrief ook de indruk dat de provincie naar verwachting dwang zal uitoefenen op de gemeenteraad als die het bestemmingsplan dat de woningen mogelijk maakt niet zou willen vaststellen. “We weten niet waar u dat op baseert”, sneert de provincie. “We zijn niet van plan om de ontwikkelaar te hulp te schieten bij het verkrijgen van die vergunningen door een inpassingsplan op te stellen.”

Inpassingsplan
Het is volgens het provinciebestuur weliswaar correct dat de provincie zelf een inpassingsplan kan maken om bepaalde ontwikkelingen mogelijk te maken die in het belang van de provincie zijn, maar daarvoor is een besluit nodig van Provinciale Staten. Het college van Gedeputeerde Staten zegt geen enkele aanleiding te zien in het eigen beleid dat zo’n stap zou rechtvaardigen. “Het niet uitsluiten van de ontwikkeling van een verblijfsrecreatiepark is iets anders dan het actief voorstaan van een degelijke ontwikkeling”, zo staat in de provinciale brief aan het gemeentebestuur van LV.

Het provinciebestuur besluit de brief aan de lokale collega’s in Leidschendam-Voorburg nog eens nadrukkelijk met het ontkrachten van de teneur in de gewraakte raadsbrief over de inzet van de provincie. “Die kan de indruk wekken dat de provincie zich tot het uiterste wil inspannen om het recreatiepark mogelijk te maken. Ons College hecht er aan u erop te wijzen dat hier geen sprake van is.”

Schadeclaim
Begin deze maand verzocht burgerinitiatief Vlietland de gemeenteraad van LV opnieuw om het gebied te beschermen. Eerder stelde het burgerinitiatief maar liefst 93 vragen aan de gemeente LV en de provincie Zuid-Holland, maar met de antwoorden neemt de groep geen genoegen. Burgerinitiatief Vlietland wil onder andere via een second opinion laten vaststellen in hoeverre de gemeente een schadeclaim tegemoet kan zien als er geen goedkeuring komt voor de bouw van de huisjes. Ook deze week laat het burgerinitiatief weer van zich horen via een reactie op een brief van ontwikkelaar Dutch Lake Residence. Zie verderop in dit bericht.

Lees hier ons hele dossier over het plan dat ontwikkelaar Dutch Lake Residence heeft voor Vlietland.

Flatgebouwen
Ondertussen laat ook projectontwikkelaar Dutch Lake Residence (DLR) zich niet onbetuigd. In een brief aan de raadsleden van LV wijzen directeuren Marius Heijn en Peer de Rooij erop dat veel rechten en plichten van DLR al jaren vastliggen in verschillende overeenkomsten. Ze hekelen de in hun ogen eenzijdige en onjuiste informatie die door de tegenstanders wordt verspreid.

Zo werd de bouw van de recreatiewoningen al in 2005 in het bestemmingsplan mogelijk gemaakt. Een jaar later werd een erfpachtovereenkomst met de provincie gesloten. De provincie geeft daarin, als grondeigenaar, ook toestemming voor de realisatie van vakantiehuisjes. In dat oorspronkelijke plan staan geen chalets in het groen maar enkele flatgebouwen ingetekend. “Het is de ambitie van DLR om de bestemde functie (recreatiewoningen, red.) op een kwalitatief hoogwaardige manier te realiseren, die bovendien past in de huidige tijd”, zo schrijft de directie.

Reactie ontwikkelaar
Door onder andere de groeiende stroom aan onjuiste en eenzijdige informatie over deze ontwikkeling, constateren wij gebrek aan voortgang van de besluitvorming over de partiële wijziging van het vigerende bestemmingsplan. Helaas zien wij ons hierdoor genoodzaakt de ontwikkeling van een plan met daarin 120 meerlaagse appartementen binnen de huidige vigerende bestemming uit 2005, in gang te zetten. Indien de beoogde wijziging in het eerste kwartaal van 2023 niet in zicht komt, besluiten wij het gebied definitief te ontwikkelen binnen het vigerende bestemmingsplan. Het is voor DLR niet mogelijk om langer te wachten met deze keuze.

Dreigement
“DLR wil de bestemming op beperkte onderdelen wijzigen om tot een hoogwaardiger plan te komen met grondgebonden woningen  in plaats van meerlaagse appartementengebouwen. Het is een hardnekkig misverstand dat het gebied een blanco vel is, waaraan de provincie, gemeente en bewoners gezamenlijk invulling kunnen geven”, aldus de ontwikkelaar die de brief afsluit met het ‘dreigement’ om de oude plannen, waarvoor al toestemming is, uit te voeren. Ook al staat het bedrijf daar zelf nu niet meer achter.

De ontwikkelaar verwijst daarmee naar een verzoek van het Burgerinitiatief Vlietland dat de gemeente LV in oktober vorig jaar vroeg om de procedures on hold te zetten en een breed participatieproces te starten, waarbij bestaande rechten nadrukkelijk niet als uitgangspunt worden genomen.

Als de wijziging van het bestemmingsplan met succes wordt tegengehouden, gaat DLR aan de slag met de bouw van 120 appartementen, verspreid over een aantal flatgebouwen. Dat plan komt dan in de plaats van de 222 huisjes in het groen, omgeven door tal van nieuwe slootjes met natuurvriendelijke oevers en volop kans voor flora en fauna die het bedrijf nu voor ogen heeft. Financieel zou het bedrijf daar naar eigen zeggen niet slechter van worden. “Het is voor ons bedrijfseconomisch gelijkwaardig.

Statenverkiezingen
Inmiddels heeft GroenLinks Zuid-Holland zich als eerste provinciale partij uitgesproken tegen de bouw van een vakantiepark in Vlietland. “We willen dat de provincie een passender gebiedsvisie voor Vlietland ontwikkelt in samenspraak met gebruikers van het natuurgebied”, zegt kandidaat-Statenlid Tijmen Lamers die op plek 3 van de lijst staat. “Zo nodig moeten we de bouw van vakantiewoningen helemaal tegenhouden.”

Advertentie

Leiden Regio Voorschoten Zoeterwoude Dutch Lake Residence - Vlietland


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×