(Video: Robbert van Cleef).

Burgemeester Laila Driessen leest nog een keer voor in Leiderdorp

Er worden weer meer boeken gelezen door kinderen. Tijdens corona moesten de bibliotheken noodgedwongen sluiten, maar nu doen ze weer goede zaken. De gezamenlijke bibliotheken in Leiden en omgeving zien nu dat er vorig jaar 200.000 meer boeken uitgeleend zijn dan het jaar daarvoor. Lezen zit dus weer in de lift. En omdat lezen zo belangrijk is, worden jaarlijks ook de Nationale Voorleesdagen gehouden. In Leiderdorp las burgemeester Laila Driessen vandaag voor aan de kinderen van de Koningin Julianaschool.

Kinderen van groep 1 en 2 van de school zitten in een kring rond de burgemeester in Leiderdorpse bibliotheek. Op het voorleesprogramma staat het boek ‘Maximiliaan Modderman geeft een feestje’. Aandachtig luisteren ze naar de burgemeester die ter er ter plekke een verhaal bij moet verzinnen omdat het boek vooral uit plaatjes bestaat.

Laatste keer
“Dit is één van de hele fijne dingen die als je als burgemeester mag doen”, zegt ze na afloop. Het is de laatste keer dat Driessen voorleest als burgemeester, want aan het einde van het jaar gaat ze met pensioen. “Maar als ze me vragen kom ik terug hoor. Ik heb vroeger zelf ook altijd veel voorgelezen en dat heeft zijn vruchten afgeworpen.”

Cijfers
BplusC, de organisatie achter de bibliotheken, is blij met de cijfers die 2022 laat zien. “Gelukkig zien we dat na coronatijd het lezen steeds meer toeneemt”, zegt Lara Bleijerveld van BplusC. “We hebben dit jaar 200.000 meer boeken uitgeleend dan vorig jaar en we zien de jeugdleden weer toenemen.”

Kennis
Lezen is zo belangrijk omdat het kinderen helpt de wereld te begrijpen. “Kennis is macht”, zegt Driessen. “En dan bedoel ik macht over je leven. Dat je kan lezen waar je in geïnteresseerd in bent. En als je niet precies hoe je iets moet bereiken kun je daarover lezen. En je kan alles opzoeken met behulp van internet.”

Cultuur Leiderdorp Maatschappij Politiek


Studio Leiden
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

Studio Leiderdorp
Sisalbaan 13
2352 AZ Leiderdorp

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×