(Impressie van de nieuwbouw aan de Watergeuskade: Ontwikkelaar FSD).

Omwonenden plan Watergeuskade maken zich op voor juridische strijd

“Het zijn gewoon dezelfde plannen als twee jaar geleden”, zegt voorzitter Marion van Dongen van de wijkvereniging Cronestein over het plan voor de Watergeuskade waarmee het Leidse college deze week heeft ingestemd. “Er is eigenlijk niets meegenomen van onze inbreng.”

Die inbreng komt van het bewonersinitiatief voor de participatie in dit project. De werkgroep met daarin bewoners van de Zoeterwoudseweg en omgeving is al jaren zeer ontevreden over het gebrek aan inspraak en dat is voor de plannen die nu de inspraak ingaan niet anders. De buurt maakt zich daarom op voor een lange juridische strijd.

“Het gaat erom hoeveel moeite je doet om zo’n plan in balans te brengen met de rest van de wijk”, zegt Van Dongen. “Of je de buurt serieus neemt of gewoon je eigen gang gaat.” De buurt is overtuigd van dat laatste. “We hebben sinds 2021 niks gehoord en wat er nu is gepresenteerd is precies hetzelfde als toen.”

Wijkvoorzitter Marion van Dongen denkt dat omwonenden uiteindelijk de gang naar de rechter zullen maken: “Er is werkelijk helemaal niets gedaan met onze inbreng.”

Doorgang
Zaken die omwonenden veranderd willen zien aan het plan voor 350 woningen met daaronder bedrijven langs de Zoeterwoudseweg zijn bijvoorbeeld het aan elkaar bouwen van de twee meest linker bouwblokken (gezien vanaf de Zoeterwoudseweg). Van Dongen: “Dan kunnen er twee brede doorgangen komen tussen de gebouwen, zoals ook in de nota van uitgangspunten van de gemeente is opgenomen. Nu zijn het drie smalle doorgangen, waardoor er geen goed ruimtelijk effect ontstaat.”

Schaduw
Ook pleiten de bewoners al jaren voor het omwisselen van de bouwhoogtes van de verschillende gebouwen. “Of je nou 30 of 42 meter hoge bouw voor je neus krijgt, maakt niet uit. Het is allebei hoog. Maar nu is het hoogste gebouw helemaal links naast woongemeenschap ‘Ma Retraite’ gesitueerd. Daar komt ook de zon op en daardoor zet dat hoogste gebouw alle andere flats in de schaduw”, zegt Van Dongen. De werkgroep pleit ervoor om het hoogste gebouw aan de rechterzijde te realiseren. Bij de Sandes locatie. “Maar we denken dat de gemeente wil dat DUWO daar ook een hoge plat gaat bouwen, maar zeg dat dan tenminste. Wees transparant.”

Milieuzone
Er andere wens van de wijk is dat de nieuwbouw dichter op het water komt. In de huidige plannen vinden ze de ruimte tot de straat en de huizen te klein. “Maar dichter op het water bouwen, betekent dat de ontwikkelaar moet overleggen met de ondernemers van de Rooseveltstraat. Dat heeft te maken met de milieuzones.”

Strijd
De buurt zegt niet tegen de bouw van woningen te zijn. “Onze kinderen moeten straks natuurlijk ook ergens wonen”, zegt Van Dongen. “Maar er is gewoon helemaal niets gedaan met de bezwaren die we al sinds december 2021 kenbaar maken. Dan zullen we de strijd dus wel aan moeten gaan. Dat betekent dat we ons de komende weken door dikke pakketten met studies  heen moeten worstelen. Maar we hebben inmiddels advocaten ingeschakeld. Dus ik denk wel dat het er op neerkomt dat we naar de Raad van State zullen moeten.” Van Dongen heeft nog wel hoop dat de gemeenteraad na de zomer kritisch zal zijn als de plannen in de raadscommissie behandeld worden.

Leiden Maatschappij Politiek Watergeuskade


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×