Polderpark Cronesteyn krijgt een paddenpoel. (Foto: Gerry van Bakel).

Polderpark Cronesteyn krijgt een paddenpoel: veel zon en geen vissen

In een hoek van polderpark Cronesteyn is er flink gegraven om een ondiepe poel te maken, met aan de ene kant een boogvormige vlonder en aan de ander kant een hogere wal. Dit wordt de ideale leefomgeving voor padden, kikkers en salamanders. Maar liever geen vissen, want die eten de eitjes op.

Het was een beetje een saaie plek in Cronesteyn en vanuit de kant van ecologen lag er een aanbeveling om iets extra’s toe te voegen aan het landschap in het park. Landschapsontwerper Karen Jansen van de gemeente Leiden mocht er mee aan de slag. “Voor amfibieën als padden, kikkers en salamanders is een ondiepe poel in de zon de beste plek. Die vlonder komt er om mensen er naar te kunnen laten kijken. En de hogere wal erachter biedt nestruimtes voor wilde bijen. Daarmee vergroten we de biodiversiteit van het park.”

Kaal
Het meeste werk is achter de rug. De poel ligt er, de wal en de fundamenten voor de vlonder ook. Het wachten is op de flora en fauna. “We hebben onderling nog wat discussie of we er iets zullen gaan planten”, zegt Jansen. “Het beste is niets doen en geduldig afwachten wat er opkomt. Het wordt een soort moerasgebied. Het is nu kaal, maar in zo’n vochtige omgeving gaat er snel wat groeien. Je kunt het zien als een gebied in ontwikkeling en dat is ook prachtig, vind ik. Natuur is een beetje rommelig, maar daar hebben wij, mensen, soms wat moeite mee.”

De poel moet zoveel mogelijk in de zon liggen en daarom worden er ook geen bomen geplant. Tenminste niet veel. Ook dat is nog een punt van discussie volgens Jansen. “We denken wel aan een wilg, omdat die goed is voor vogels. Maar je wilt ook niet teveel schaduw. In de zomer mag de poel best even droogvallen, amfibieën kunnen daar tegen. Het moet natuurlijk niet te lang duren.  We maken geen verbinding met de sloten, want we willen geen vis in de poel. Veel vissen eten de eitjes van de padden op en dat willen we liever niet.”

Honden
Wat Jansen ook liever niet wil, is gravende honden in en rond de poel. “Dat is een probleem in alle parken. Honden verstoren het wild. Daar kunnen die honden zelf niks aan doen, dat moeten de eigenaren doen. Mensen zien honden vaak ook als natuur, maar dat zijn ze niet. We gaan nieuwe informatieborden plaatsen en duidelijker aangeven waar je honden wel en niet los mag laten lopen. En dan hopen we dat mensen inzien dat deze paddenpoel heel bijzonder is en dat ze hun hond er niet laten graven.”

Vanzelf
De gewenste bewoners van de paddenpoel worden niet handmatig uitgezet, maar moeten zelf hun weg vinden. “Ik ben zelf geen deskundige op dat gebied”, zegt Jansen, “maar mensen die het kunnen weten, zeggen dat als je de juiste omstandigheden creëert, de padden vanzelf komen.” Maar het is misschien wel een leuk idee voor een feestelijke opening van de paddenpoel.

Advertentie

Duurzaamheid Leiden Science


Sleutelstad Media
Middelstegracht 87A
2312 TT Leiden

E-mail
redactie@sleutelstad.nl

Telefoon Redactie
071 - 5235907

Privacy Policy

×